در حالی که مهدی نوید ادهم، دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش، لو رفتن سؤالات امتحانی را «حادثه‌ای تأسف انگیز» می‌خواند که باید با آن برخورد قانونی شود، محمد فاضل، مدیرکل دفتر وزارتی و مشاور وزیر آموزش و پرورش، با قاطعیت لو رفتن سؤالات را رد می‌کند؛ رویکردی دوگانه که در پاسخ دیگر مسئولان […]

در حالی که مهدی نوید ادهم، دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش، لو رفتن سؤالات امتحانی را «حادثه‌ای تأسف انگیز» می‌خواند که باید با آن برخورد قانونی شود، محمد فاضل، مدیرکل دفتر وزارتی و مشاور وزیر آموزش و پرورش، با قاطعیت لو رفتن سؤالات را رد می‌کند؛ رویکردی دوگانه که در پاسخ دیگر مسئولان به شائبه های مطرح در این خصوص هم دیده می‌شود.

شرح آنلاین – تابناک: با مهر تأیید خوردن بر شایعه های فراوانی که درباره لو رفتن برخی سؤالات آزمون های نهایی امسال مدارس منتشر شده بود، خبر می‌رسد که پای پلیس فتا به این پرونده باز شده و پیگیری های حقوقی ماجرا آغاز شده است، اما هنوز کسی نمی‌داند، این پیگیری ها چه تأثیری در سرنوشتِ گره خورده دانش آموزان با این امتحانات خواهد داشت.

به گزارش «تابناک»، در شرایطی که قرار است کنکور برچیده شده و عامل تعیین کننده در قبولی دانش آموزان در دانشگاه ها، معدل سالهای پایانی تحصیلشان باشد، روز به روز بر ابهامات این تصمیم افزوده می‌شود و حوادثی رخ می‌دهد که اشکالات فراوان این شیوه جدید را یادآور می‌شود. از جمله لو رفتن سؤالات برخی آزمون های نهایی مدارس که می‌تواند موجب بالا رفتن معدل برخی دانش آموزان و افزایش احتمال قبولی شان در کنکور شود و بر سرنوشت دیگر متقاضیان حضور در دانشگاه اثر منفی بگذارد.

این در حالی است که مسئولان آموزش و پرورش، ادعاهای عجیبی در این باره مطرح کرده و به گونه ای در این باره سخن می‌گویند که گویی اذعان به لو رفتن سؤالات برخی آزمون ها قرار نیست به تغییری منجر شود و اتفاقی در راستای جبران آن رخ دهد؛ موضوعی که بر ابهامات این پرونده خواهد افزود و نقطه تاریکی در ذهن این دانش آموزان و خانواده شان شکل خواهد داد که حتی می‌تواند کنکورهای سال های آتی را با حاشیه هایی همراه کند.

این ابهامات زمانی پر رنگ می‌شوند که به پاسخ مسئولان مختلف آموزش و پرورش به شایعه های مطرح درباره لو رفتن سؤالات دقیق شویم؛ پاسخ هایی که نه تنها مشابه نیستند، که در هیچ کدامشان نمی‌توان رد و اثری از برنامه این مسئولان برای جبران اتفاق روی داده دید و این چیزی نیست که خانواده ها و دانش آموزانی که از لو رفتن سؤالات شاکی هستند، انتظارش را داشته باشند.

به عنوان مثال، در حالی که مهدی نوید ادهم، دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش لو رفتن سؤالات امتحانی را «حادثه‌ای تأسف انگیز» می‌خواند که باید با آن برخورد قانونی شود، محمد فاضل، مدیرکل دفتر وزارتی و مشاور وزیر آموزش و پرورش، با قاطعیت لو رفتن سؤالات امتحان آمادگی دفاعی را رد می‌کند؛ رویکردی دوگانه که البته منحصر به شایعه های مطرح درباره لو رفتن سؤالات درس آمادگی دفاعی هم نیست.

عبدالرسول عمادی، رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش در واکنش به لو رفتن سؤالات واکنش می‌گوید: «طی ۵۰ سال اخیر تاکنون سؤالات امتحانات نهایی لو نرفته است و تمامی اخبار در این رابطه صحت ندارد. لو رفتن سؤالات امتحان درس آمادگی دفاعی مربوط به شهر تهران است و این درس جزو امتحانات نهایی نبوده، بلکه امتحان آن داخلی است و اگر سؤالات آن لو رفته باشد، شهر تهران در این زمینه باید پاسخگو بوده و موضوع را بررسی کند».

ادعایی که محمد فاضل، مدیرکل وزارتی و مشاور وزیر آموزش و پرورش درباره آن می‌گوید: «لو رفتن سؤالات امتحان آمادگی دفاعی به هیچ وجه صحت ندارد؛ چرا که امتحان ساعت ده و نیم بوده و سؤالاتی در ساعت هشت و نیم صبح در فضای مجازی منتشر می‌شود که معلوم نیست از کجا این مسأله ناشی شده است، البته احتمال می‌رود از سؤالات سال‌های گذشته بوده است»! هرچند همین مقام در ادامه از ورود پلیس فتا و حراست آموزش و پرورش به ماجرا سخن به میان می‌آورد تا بر پیگیری این موضوع در وزارت خانه متبوع خود تأکید کند.

همه اینها در حالی است که جز این درس، زمزمه لو رفتن سؤالات آزمون نهایی درس جغرافیا هم بسیار به گوش می‌رسد و حتی از آن بدتر، شواهدی وجود دارد که حکایت از وسیع بودن فروش سؤالات آزمون های نهایی مدارس است. آنقدر که به این منظور کانال های تلگرامی و سایت هایی راه اندازی شده و این باور را در برخی از دانش آموزان به وجود آورده که می‌توان به سؤالات آزمون ها با پرداخت مبلغی دست یافت.

ادعایی که می‌تواند حکایت از ورود شیادان به ماجرا داشته باشد و بر نگرانی ها در این خصوص بیفزاید، به ویژه زمانی که می‌دانیم لو رفتن برخی سؤالات آزمون مهر تأیید خورده و اطمینان به شیوه برگزاری آزمون های نهایی به نوعی خدشه دار شده است. خدشه ای که اگر قرار باشد با آن مقابله کنیم، هم شفاف سازی در این باره ضروری است و هم ارائه راهکاری برای جبران خسارات وارد آمده از این لو رفتن؛ تصمیماتی که اگر اتخاذ نشوند، این سؤال بزرگ بی پاسخ خواهند ماند که آیا برچیده شدن بساط کنکور و جایگزینی معدل به جای آن، منجر به شدت گرفتن لو رفتن سؤالات آزمون های نهایی در آینده نخواهد شد؟!