اردبیل – آرایشگری از آن دست مشاغلی است که بازار نا بسامان آن در اردبیل زمینه تخلفات را تشدید کرده تا جایی که خارج شدن عروس میلیونی از آرایشگاهی در پارکینگ خانه، ماحصل این آشفتگی است.   شرح آنلاین – خبرگزاری مهر: در هر کوچه‌ای تقریباً یک تابلوی آرایشگری را می‌توان پیدا کرد. اینها در […]

اردبیل – آرایشگری از آن دست مشاغلی است که بازار نا بسامان آن در اردبیل زمینه تخلفات را تشدید کرده تا جایی که خارج شدن عروس میلیونی از آرایشگاهی در پارکینگ خانه، ماحصل این آشفتگی است.

 

شرح آنلاین – خبرگزاری مهر: در هر کوچه‌ای تقریباً یک تابلوی آرایشگری را می‌توان پیدا کرد. اینها در گروه آرایشگاه‌های مجوز دار هستند که البته در کمال تعجب از شرایط اخذ مجوز فقط یک تابلوی کوچک آهنی دارند که به شکل بدقواره و در نقطه کور و کم دیدی نصب شده است.

آرایشگاه‌هایی با تابلوهای بزرگ و مشخص از دور به تعداد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد. اما آنچه قابل‌توجه است، آرایشگرهایی است که در کوچه‌پس‌کوچه‌ها زنان به یکدیگر معرفی می‌کنند. آرایشگاه‌هایی که نه تابلو دارد و نه نام و نشانی. تنها با معرفی این و آن مشتری می‌گیرد و گوشه‌ای از خانه، یک طبقه واحد مسکونی، پیلوت یا پارکینگ را به آرایشگاه تبدیل کرده اند.

به گفته مدیرکل تعزیرات حکومتی استان آمارگیری اخیر از آرایشگاه‌های زنانه نشان می‌دهد که تقریباً ۴۰ درصد از آرایشگاه‌ها بدون پروانه هستند. موضوعی که به عقیده مسئولان راه هر تخلفی را باز می‌گذارد. از دریافت هزینه‌های میلیونی و خارج از چارچوب تا مدلینگ و فروش لوازم‌آرایشی قاچاق.

فعالیت ۳۱۹ آرایشگاه بدون مجوز در اردبیل

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: ۸۶۰  آرایشگاه در خود شهر اردبیل مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد ۶۴۲ آرایشگاه مجوز فعالیت دارند.

حسین نجف زاده افزود: در مشگین شهر از ۱۴۴ مورد ۱۰ آرایشگاه، در پارس آباد از ۲۳۲ مورد ۱۰ آرایشگاه، در خلخال از ۱۲۶ مورد ۳۵ آرایشگاه، در گرمی از ۶۹ مورد ۱۸ آرایشگاه، در بیله سوار از ۵۳ مورد ۲۰ آرایشگاه، در نمین از ۲۹ مورد پنج آرایشگاه، در نیر از ۱۴ مورد دو آرایشگاه و در کوثر از ۱۶ مورد یک آرایشگاه فاقد مجوز شناسایی شده است.

وی تصریح کرد: در مجموع هزار و ۵۳۴ آرایشگاه در سطح استان دایر است که از این تعداد ۳۱۹ مورد بدون مجوز هستند.

در عین حال رئیس اتحادیه صنف آرایشگاه‌های زنانه استان به خبرنگار مهر گفت: دلیل نبود پروانه فعالیت در برخی آرایشگاه‌ها سختی مسیر دریافت پروانه است.

رقیه علیزاده تصریح کرد: پروانه شرایط سنی بین ۱۸ تا ۵۰ سال  و مدرک فنی و حرفه‌ای نیاز دارد و هر چند آسانی مسیر آرایشگر شدن خانم‌های بسیاری را به این صنف می‌کشاند اما دریافت پروانه با استعلام‌های متعدد همراه است که اغلب برای خانم‌ها سخت و طاقت‌فرسا است.

وی متذکر شد: از سویی هر آرایشگری شامل پروانه نمی‌شود و نمی‌توان با یک شانه و آیینه یک آرایشگاه راه انداخت و مشاهده می‌شود آرایشگاه‌هایی که شیوه‌های جدید ارائه نمی‌دهند در کوتاه‌مدت محکوم به شکست هستند.

زنان سرپرست به آرایشگری در منزل پناه می‌برند

هر چند گفته می‌شود مسیر دریافت پروانه فعالیت آرایشگاه سخت و طاقت‌فرسا است اما در عین حال این بهانه موجب سرباززدن بسیاری از دوره‌دیده‌های آرایشگری از فعالیت قانونی شده است.

یکی از آرایشگران که در خانه مسکونی خود مشتری می‌پذیرد، به خبرنگار مهر گفت: متأسفانه برای مکان آرایشگاه و استعلامات شرایطی گذاشته‌اند که به واقع نمی‌توانم تأمین کنم.

وی که سرپرست خانوار و صاحب سه فرزند است، اضافه کرد: از زمانی که همسر خود را از دست دادم آرایشگری به آب‌باریکه زندگی‌ام تبدیل شده و به جز این کار، کار دیگری بلد نیستم.

ارائه خدمات آرایشگری در پارکینگ‌ها و خانه‌های مسکونی طی سال‌های اخیر شدت گرفته تا جایی که بیشتر از سالن‌های شناخته شده آرایشگران گمنام در کوچه‌پس‌کوچه‌ها و چه در بالای شهر و چه در پایین شهر فعالیت دارند.

نیمی از آرایشگران در استان، زنان مطلقه یا بی‌سرپرست هستند که برای درآمدزایی و امرارمعاش به این شغل پناه آورده‌اندمدیرکل تعزیرات حکومتی استان برخورد با متخلفان آرایشگری را در حیطه وظایف اتحادیه و نیروی انتظامی می‌داند و رئیس اتحادیه صنف آرایشگاه‌های زنانه استان در این خصوص تأکید می کند که پیلوت و پارکینگ شامل پروانه آرایشگری نیست؛ فرد متقاضی باید محلی در متراژ استاندارد تعیین شده معرفی کند و نمی‌تواند در داخل خانه مسکونی پروانه فعالیت درخواست کند.

علیزاده تأکید کرد: از ۵۴ اتحادیه یک مورد به خانم‌ها اختصاص دارد و ما وقتی شرایط فرد را ملاحظه می‌کنیم در برخی مواقع مدارا نکردن را دور از اخلاق و انصاف می بینیم. اگر ما خانم‌های سرپرست را حمایت کنیم کار به نهاد های حمایتی دیگر نمی کشد.

وی تصریح کرد: به جرئت می‌توانم بگویم نیمی از آرایشگران در استان، زنان مطلقه یا بی‌سرپرست هستند که برای درآمدزایی و امرارمعاش به این شغل پناه آورده‌اند.

وی افزود: در صورتی که نهادهای بازرسی مراجعه کنند و برای فرد اخطار صادر شود، ظرف ۱۰ روز فرصت دارد که برای پروانه اقدام کند اما مهلت پلمپ فقط یک روز است.

آرایشگاه‌ها به فروشگاه لباس تبدیل شده‌اند

هر چند به عقیده علیزاده برخی زنان بی‌سرپرست به آرایشگری روی آورده‌اند اما امروز دستگاه‌های ناظر دغدغه‌های جدی را از تخلفات آرایشگاه‌ها طرح می‌کنند.

در اغلب آرایشگاه‌های زنانه اردبیل که مورد بازبینی میدانی خبرنگار مهر قرار گرفت، بخشی به فروش لوازم‌آرایشی اختصاص یافته است. لوازم‌آرایشی اغلب با قیمتی گران‌تر از بازار به بهانه اینکه جنس اصل است به مشتریان ناآگاهی که تمایل به هزینه کرد قابل‌توجه و چشم و هم چشمی دارند به فروش می‌رسد.

در برخی مواقع مواد و لوازم‌آرایش فرد نه تنها روی دستمزد محاسبه نمی‌شود بلکه هزینه مجزایی برای آن دریافت می‌شود.

 

برخی آرایشگاه‌ها فروش انواع گل سر، تاج عروس، موی مصنوعی، انواع کرم‌های صورت، لوازم بهداشتی و حتی لباس و کیف و کفش را نیز در برنامه کاری خود قرار داده‌اند.

به بهانه‌های مختلف اجناسی که معلوم نیست از چه مسیری تهیه شده به مشتریان می فروشند و در مقایسه با قیمت بازار هزینه به مراتب بیشتری نیز دریافت می‌کنند.

یکی از آرایشگران به خبرنگار مهر گفت: دلیل فروش لوازم‌آرایشی درآمد قابل‌توجه آن است؛ ما برای هر اصلاح ۱۵ هزار تومان هزینه می‌گیریم اما همین موی مصنوعی که در برخی مواقع از موی طبیعی هم می‌توانیم خودمان درست کنیم را به قیمت‌های به مراتب بالاتر به فروش می‌رسانیم.

رئیس اتحادیه صنف آرایشگاه‌های زنانه استان در خصوص این تخلفات تأکید کرد: به هیچ عنوان موافق فروش لوازم‌آرایشی یا اجناس دیگر در آرایشگاه‌ها نیستیم و آرایشگر حق انجام اینکار را ندارد.

به گفته علیزاده این موضوع تداخل صنفی است و حتی آموزشگاه آرایشگری حق ارائه خدمات آرایشی ندارد اما متأسفانه موارد متعددی از این تخلفات مشاهده می‌شود و لازم است خود مشتریان هوشیارانه عمل کرده و جنسی خریداری نکنند.

فروش عروس‌های میلیونی بدون حتی یک فاکتور

نه تنها فروش اجناس و کالاها در آرایشگاه‌ها باب شده بلکه فروش خدمات به قیمت‌های باورنکردنی به یکی از غصه‌های عروسان و نوعروسان تبدیل شده است.

خبرنگار مهر از چند آرایشگاه سرشناس که اغلب بانوان اردبیلی آن ها را می‌شناسند قیمت آرایش عروس را درخواست کرد که از یک تا چهار میلیون تومان قیمت‌گذاری شد.

در برخی مواقع برای یک آرایش و شینیون قیمت یک میلیون درخواست می‌شود و در برخی آرایشگاه‌ها رنگ کردن مو به قیمت ۳۰۰ هزار تومان انجام می‌شود.

لوازم‌آرایشی اغلب با قیمتی گران‌تر از بازار به بهانه اینکه جنس اصل است به مشتریان ناآگاهی که تمایل به هزینه کرد قابل‌توجه و چشم و هم چشمی دارند به فروش می‌رسدقیمت‌هایی که اتحادیه به هیچ عنوان پذیرای آن نیست و تمامی آن ها را بازارگرمی خود آرایشگاه‌ها و به ویژه بی‌توجهی خود مشتریان می‌داند.

رئیس اتحادیه صنف آرایشگاه‌های زنانه در این خصوص تصریح کرد: سقف قیمت آرایش عروس در اردبیل ۶۰۰ هزار تومان است اما فردی که سه میلیون پرداخت کرده خود مقصر است؛ چرا که وقتی این قیمت به وی پیشنهاد شده لازم بود مقاومت کند.

اما این مقاومت کارساز نیست. اغلب نوعروسان از ترس اینکه در شب عروسی آراستگی مناسبی نداشته باشند به قیمت‌های بالا تن می‌دهند و متأسفانه برخی آرایشگران بدون کمترین تخفیفی قیمت‌های بالا را تحمیل می‌کنند.

یکی از این آرایشگران به خبرنگار مهر گفت: آرایشی که من می‌کنم هیچ آرایشگاهی ندارد و حق من است که این هزینه را دریافت کنم. هر عروسی تمایل به پرداخت آن ندارد بنده مجبورش نمی‌کنم می‌تواند به آرایشگاه دیگری برود.

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان یکی از تخلفات اصلی آرایشگاه‌های زنانه را گران‌فروشی خدمات عنوان کرد.

نجف زاده به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر پرونده آرایش عروس به قیمت ۲.۵ میلیون تومان در تعزیرات در دست بررسی است.

وی افزود: آرایشگاه‌ها ملزم هستند برای خدمات بالای ۱۰ هزار تومان فاکتور به مشتری بدهند و حتی اگر مشتری درخواست نکرد فاکتور باید صادر شده و در نزد آرایشگر بماند.

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تأکید کرد: در صورتی که مشتری برای خدمات کمتر از ۱۰ هزار تومان نیز فاکتور بخواهد، آرایشگاه ملزم به صدور آن است. موضوعی که عملاً رعایت نمی‌شود.

ورود غیرمجاز آرایشگاه‌ها به خدمات بهداشتی درمانی

نجف زاده یکی دیگر از دغدغه‌های فعالیت آرایشگاه‌ها را تخلفات مربوط به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی عنوان کرد.

وی متذکر شد: نه تنها آرایشگاه حق خریدوفروش لوازم‌آرایشی و البسه را ندارد بلکه نمی‌تواند خدمات بهداشتی از جمله تاتو، لیزر، پاکسازی پوست، بوتاکس، برداشتن خال و زگیل و سوراخ کردن گوش را ارائه دهد.

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان متذکر شد: پرونده‌های متعددی در خصوص تداخل صنفی ارجاع می‌شود و متأسفانه مشتریان بعد از بروز حادثه یا مشکل اعتراض خود را علنی می‌کنند.

نجف زاده تأکید کرد: متأسفانه خدمات بهداشتی در وضعیتی ارائه می‌شود که بیشتر آرایشگاه‌ها از مواد استریل و یکبار مصرف و دستگاه اتوکلاو جهت استریل کردن وسایل اعم از اشیا فلزی و غیرفلزی شامل موچین، قیچی، دسته تیغ، شانه، برس، ظروف رنگ و … استفاده نمی‌کنند.

آرایشگاه‌ها ملزم هستند برای خدمات بالای ۱۰ هزار تومان فاکتور به مشتری بدهند و حتی اگر مشتری درخواست نکرد فاکتور باید صادر شده و در نزد آرایشگر بماندوی افزود: علاوه بر این عدم نصب گواهینامه‌های مهارتی اخذ شده از مبادی ذیصلاح در سالن آرایش و فروش مواد آرایشی قاچاق و تاریخ‌مصرف گذشته از دیگر تخلفاتی است که در بازرسی‌های اخیر کشف شده است.

در عین حال اخباری مبنی بر فروش داروهای لاغری در آرایشگاه‌های زنانه نیز به گوش می‌رسد.

معاون تربیت‌بدنی و سلامت آموزش‌وپرورش استان اردبیل یکی از مسیرهای تبلیغ قرص‌های لاغری را آرایشگاه‌های زنانه و باشگاه‌ها می‌داند.

علیرضا گلشن به خبرنگار مهر گفت: با وجود اینکه تبلیغ چنین قرص‌هایی در مدارس دخترانه کنترل شده است اما یکی از مسیرهای تبلیغ آرایشگاه‌ها است.

دامنه گسترده این موضوع البته مورد پذیرش رئیس اتحادیه صنف آرایشگاه‌های زنانه استان نیست و علیزاده با استناد به بازرسی‌های اخیر تصریح کرد: به ما گفته شد مواردی از فروش قرص لاغری و کراک در آرایشگاه‌ها مشاهده شده است.

وی افزود: به همراه اماکن بازرسی‌هایی از تمامی آرایشگاه‌ها انجام شد اما هیچ موردی پیدا نکردیم و تنها چند مورد داروی لاغری کشف شده بود که برخورد شد.

مدل‌هایی که در مقابل چشم است

فصل عقد و عروسی در اردبیل از سر گرفته شده است. این روزها دختران و پسران زیادی به خانه بخت می‌روند غافل از اینکه بیشتر عروسان این شهر چهره بزک‌کرده‌های اروپایی را به خود گرفته‌اند و ناآگاهانه از شیوه آرایش و پیرایش آن ها تقلید می‌کنند.

نیم‌رخ‌هایی بزک‌کرده که حالت عشوه‌گری و طنازی به خود گرفته است یکی از متداول‌ترین شیوه‌های عکاسی و قرار دادن این عکس در شبکه‌های مجازی شده است.

در این میان برخی آرایشگاه‌ها نیز بی‌توجه به مسئولیت اخلاقی و اجتماعی خود از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند. اواخر تابستان امسال بود که موضوع مدل‌های آتلیه‌ها و آرایشگاه‌های زنانه طرح شد و در آن مقطع زمانی دادستان عمومی و انقلاب اردبیل از برخورد با برخی از این افراد و پلمپ برخی آرایشگاه‌ها و آتلیه‌ها خبر داد.

این پلمپ‌ها البته شکسته شد و بازار مدل‌های آرایش در فضای مجازی که حتی بدون حجاب  مناسب قصد بازارگرمی دارند، همچنان داغ است.

برخی نوعروسان و دختران در آستانه بخت مدهوش چهره‌های بزک‌کرده مدل‌ها شده و حتی دچار حسرت و افسردگی می‌شوند. غافل از اینکه در همین شهر تا ۱۰ سال قبل هیچ آرایشگاهی به این درجه از جسارت در بازارگرمی نرسیده بود که به واسطه مدل‌ها به تبلیغ خود بپردازد.

اتحادیه آرایشگاه‌های زنانه معتقد است برخورد با مدل‌ها در برخی مواقع نشدنی است و متأسفانه اینستاگرام پر شده از مدل‌های بزک‌کرده.

تاوان برخی آرایشگاه‌های خرد در مقابل تخلف هم‌صنفان

به عقیده علیزاده تنها هشت آرایشگاه ممتاز در سطح شهر اقدام به دریافت هزینه‌های قابل‌توجه از عروس و یا مدلینگ و مسائلی از این دست می‌کنند.

وی افزود: اینطور نیست که تمامی آرایشگاه‌ها دست به تخلف بزنند و هزینه‌های قابل‌توجه دریافت کنند؛ بطوریکه برخی حتی هزینه‌های خود را تأمین نمی‌کنند.

رئیس اتحادیه صنف آرایشگاه‌های زنانه استان افزود: در سال ۹۴ افزایش قیمتی اعمال نشده و در سال ۹۵ قیمت مصوبی تعیین شده که تا یک ماه دیگر اعلام می‌شود. بر اساس قیمت مصوب هزینه آرایش عروس متجاوز از ۶۰۰ هزار تومان نیست.

وی متذکر شد: بعد از اعلام قیمت هر مشتری فاکتور سه برگی خواهد داشت که یک برگ در نزد خود یکی در نزد آرایشگاه و دیگری در نزد اتحادیه باقی می‌ماند.

در سال ۹۵ قیمت مصوبی تعیین شده که تا یک ماه دیگر اعلام می‌شود و بر اساس قیمت مصوب هزینه آرایش عروس متجاوز از ۶۰۰ هزار تومان نیستعلیزاده با تأکید به اینکه این موضوع به ساماندهی قیمت‌ها منجر می‌شود، ادامه داد: از سویی لازم است برای حمایت از آرایشگاه‌های کم‌توان نسبت به بیمه آرایشگران و ارائه تسهیلات اقدام شود.

رئیس اتحادیه صنف آرایشگاه‌های زنانه استان برخی برخوردهای نامناسب در خصوص طرح درخواست تسهیلات بانکی را یادآور شد و گفت: وقتی این موضوع را مطرح کردم به بنده گفتند برخی از این سالن‌ها شبیه کاخ است و برای آن ها تسهیلات لازم نیست.

به گفته علیزاده عمر مفید فعالیت آرایشگری به دلیل نوع شغل که فرد همواره سرپا است و با مواد شیمیایی کار می‌کند ۱۰ سال است؛ این در حالی است که عملاً آرایشگری جزو مشاغل سخت محسوب نمی‌شود.

بازار رنگارنگ آرایشگاه‌های زنانه اردبیل نیازمند ساماندهی جدی است. تجربه ثابت کرده برخورد قهری با تخلفات کارساز نیست و برخوردها تخلفات را به فضاهای ناشناخته و پنهان سوق می‌دهد.

اما در عین حال برنامه‌ریزی برای حمایت واقعی از آرایشگاه‌های زنانه و توجه به نیازمندی آن ها و همفکری با خود آرایشگران می‌تواند به حل‌وفصل بسیاری از مشکلات بینجامد.

 

گزارش از: ونوس بهنود