حامد عاطفی فر//روزنامه نگار اعضای پارلمان محلی تبریز این روزها به شدت درگیر تعیین شهردار به عنوان یک انتخاب سرنوشت ساز هستند. تلاش اعضای شورای پنجم برای انتخاب شهردار جدید، از سه ماه پیش آغاز شده اما پس از برگزاری ده ها جلسۀ رسمی و غیررسمی، نتیجه این همه نشست محدود شدن گزینه های […]

 

حامد عاطفی فر//روزنامه نگار
اعضای پارلمان محلی تبریز این روزها به شدت درگیر تعیین شهردار به عنوان یک انتخاب سرنوشت ساز هستند.
تلاش اعضای شورای پنجم برای انتخاب شهردار جدید، از سه ماه پیش آغاز شده اما پس از برگزاری ده ها جلسۀ رسمی و غیررسمی، نتیجه این همه نشست محدود شدن گزینه های پرتعداد به دو نفر است.
آن گونه که اعلام شده شورائیان تبریز انتخاب خود را از بین دو گزینۀ «عبادالله فتح اللهی» و «علی اصغر الموسوی» انجام خواهند داد تا تکلیف کلیددار عمارت ابوریحان مشخص شود.
در این میان یکی از اعضای اصلاح طلب شورای اسلامی کلانشهر تبریز گفته که «بر اساس توافقات صورت گرفته میان اعضای فراکسیون امید، تا به حال شش عضو این فراکسیون صورتجلسۀ حمایت از آقای الموسوی را امضا کرده اند که امیدواریم این توافق نهایی شود.»
اعضای منتسب به اصولگرایان و مستقل های شورای پنجم اما حامی فتح اللهی در رسیدن به شهرداری هستند، هرچند که این تمایلِ خود را علنی و رسانه ای نکرده اند.
فارغ از انتقاد افکار عمومی از اعضای شورا به خاطر اعلام نکردن معیارهای ۲۷ گانۀ انتخاب شهردار تبریز، نگاهی اجمالی به کارنامۀ کاری دو گزینۀ مطرح نشان می دهد که تفاوت های معناداری بین الموسوی و فتح اللهی وجود دارد.
یکی از این گزینه ها چهره ای کاملاً سیاسی است و در مقابل، دیگری در کنار تسلط به حوزه سیاست، چهره ای عمرانی و فنی دارد.
الموسوی به غیر از سال های ابتداییِ انقلاب که در پُست های قضائی عهده دار مسئولیت بوده و در دوران دفاع مقدس، فرماندهیِ ستاد پشتیبانی جنگ آذربایجان را بر عهده داشت، همواره در قامت یک دیپلمات ظاهر شده و به عنوان عضوی از وزارت امور خارجۀ کشورمان به عنوان سفیر و کاردار در نمایندگی های خارج از ایران فعالیت داشته است. او البته مدتی هم کارشناس اداره دوم سیاسی بلوک شرق و ریاست اداره اول آسیای غربی وزارت امور خارجه بود تا این که بازنشسته شد.
او در سال ۸۸ ترک وطن گفت و به مالزی رفت اما ماندگاری اش در خارج از کشور چندان طولانی نبود. الموسوی مایل به حضور در عرصه رقابت های انتخابات مجلس دهم بود و به همین خاطر به تبریز، زادگاهش بازگشت. هرچند او در انتخابات سال ۹۴ در ترکیب لیست واحد اصلاح طلبان قرار گرفت اما شهروندانِ حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو به او اقبال نشان نداند. بعد از گذشت دو سال از آن روزها حالا همای سعادت بر دوشش نشسته و اگر آن طور که یک عضو شورای اسلامی کلانشهر تبریز اعلام کرده، شش امضاء کنندۀ صورتجلسۀ حمایت از او سر تعهدشان باشند و یک عضو دیگر به این جرگه ملحق شود، الموسوی شهردار پنجاه و ششم تبریز خواهد بود.
حامیانِ الموسوی می گویند که او چهره ای ملی دارد و دارای ارتباطات گسترده با مسئولان ارشد کشور است اما منتقدان او تاکید دارند که اگر الموسوی در سطح ملی چهره ای قابل اعتناست، چرا دولت روحانی در چهار سال گذشته از او در مناصب اجرائی حتی در سطح فرماندار استفاده نکرده و یا وزارت امور خارجه او را دعوت به همکاری مجدد نکرده است؟
در طرف دیگر، فتح اللهی که خود روزگاری شهردار تبریز بود و تا همین حالا مسئولیت های مهمی در شهرداری تهران داشته، قرار گرفته است. او در دولت اصلاحات به عنوان فرماندار و سپس مدیرکل حمل و نقل و ترافیک سازمان شهرداری ها در بدنه وزارت کشور خدمت می کرد و در دوره شهرداری قالیباف، شهرداری مناطق ۴ و ۱۹ و قائم مقامی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران را برعهده داشت و اکنون مدیرعامل سازمان نوسازی شهرداری تهران است.
در حالی که حامیان فتح اللهی سوابق درخشان و مرتبط او با حوزه مدیریت شهری و شناخته شده بودن چهره او در سطح ملی را پیش می کشند، اما منتقدانش می گویند که او به سبب فعالیت در دوره مدیریت قالیباف بر شهرداری تهران، تمایلات اصولگرایی دارد و نمی تواند انتظارات اکثریت طیف اصلاح طلب شورای پنجم تبریز را برآورده سازد.
شهرداری تبریز امروز با حجم عظیمی از بدهی های سررسید نشده به سیستم بانکی و پیمانکاران روبروست. موضوعاتی نظیر ترافیک، مترو، ۲۰۱۸، پروژه های عمرانی، سکونتگاه های غیررسمی، بافت فرسوده، فرهنگ شهروندی و مشکلات مربوط به نیروی انسانیِ پرتعداد را هم باید به دغدغه های شهردار آینده تبریز اضافه کرد.
نکته دیگر این است که شهردار جدید می خواهد جایگزین فردی به نام صادق نجفی شود که فارغ از حواشیِ دوره مدیریتی اش، شبانه روز برای اعتلای عمرانی و توسعه ایِ تبریز تلاش کرد و نام تبریز را در بین کلانشهرهای ایران و منطقه بر سر زبان ها انداخت. در همین مجال بد نیست نگاهی به فهرست اسامی شهرداران شاخص سال های اخیر تبریز از فریدون درویش زاده گرفته تا علیرضا نوین بیندازیم تا اهمیت مسئولیت اعضای شورای پنجم را در انتخاب جایگزینی برای این چهره ها درک کنیم.
مردم تبریز دوست ندارند شهرداری انتخاب شود که احیاناً زمینۀ پسرفت این کلانشهر را فراهم کند. حالا ریش و قیچی دست اعضای شورای پنجم است تا از بین فتح اللهی و الموسوی گزینۀ اصلح را برای توسعۀ بیش از گذشته تبریز انتخاب کنند. مردم نیز در انتظار روزهای آینده برای شنیدن خبر انتخاب قطعی شهردار پنجاه و ششم شهر خود هستند.