بهنام عبداالهی // درحالی که مهرماه به نیمه رسیده است، هنوز برخی از مدارس و دانش‌آموزان با مشکل کمبود معلم مواجه هستند. به گزارش شرح آنلاین به نقل از مهر روز اول مهرماه همه بچه‌ها از هرکجا که شده سرکلاس حاضر شده بودند اما کلاس یک غایب بزرگ داشت: معلم. البته این بی‌نظمی آقا یا […]

بهنام عبداالهی //

درحالی که مهرماه به نیمه رسیده است، هنوز برخی از مدارس و دانش‌آموزان با مشکل کمبود معلم مواجه هستند.

به گزارش شرح آنلاین به نقل از مهر روز اول مهرماه همه بچه‌ها از هرکجا که شده سرکلاس حاضر شده بودند اما کلاس یک غایب بزرگ داشت: معلم.

البته این بی‌نظمی آقا یا خانم معلم به روز اول مدرسه محدود نشد و به دوهفته رسید که کم‌کم بی‌معلمی برای بچه‌ها عادی و عادت شد. بچه‌هایی که می‌آیند مدرسه، چندساعتی توسط دانش‌آموزان مقاطع بالاتر کنترل می‌شوند و سپس در ساعت همیشگی برمی‌گردند خانه. مهرماه به نیمه رسیده اما حتی نیم‌صفحه‌ای از کتاب‌های درسی در بسیاری از مدارس ورق نخورده است.

پدر یک دانش‌آموز که در مقطع ابتدایی تحصیل می‌کند، در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام اینکه هنوز سرکلاس فرزندم معلمی نیست، می‌گوید: از اولین روز مدرسه دخترم همینطوری می‌رود و می‌آید بی‌آنکه بداند معلمش کیست و کجاست؟ تنها یک مبصر بالای سرشان می‌گذارند که شلوغ نکنند.

او شرح می‌دهد: شاید بتوان بچه‌های مقاطع راهنمایی یا دبیرستان را تاحدودی در اوضاع بی‌معلمی کنترل کرد اما واقعا بچه‌های ابتدایی باهم دعوا می‌کنند، بازی می‌کنند و خدایی‌ناکرده اتفاقاتی رخ می‌دهد که نباید.

سالتحصیلی که بی‌هیچ ثمره‌ای به پایان می‌رسد

این پدر همچنین بیان می‌کند: حق و حقوق بچه‌های ما که در مدارس دولتی درس می‌خوانند چیست؟ با این وضع ممکن است ترم اول سال‌تحصیلی تمام شود و بچه‌ها هنوز معلم نداشته باشند. و حتما معلمی هم که دیر به کلاس ملحق شود، تا بیاید با بچه‌ها آشنایی پیدا کند و به روال بیفتد، سال‌تحصیلی بی‌هیچ‌ ثمره‌ای به پایان رسیده است.

مدارس دولتی درحالی با مشکل کمبود معلم به‌سر می‌برند و کلاس‌ها را با تاخیر شروع می‌کنند که مدارس غیردولتی حتی از شهریورماه کلاس‌های خود را دایر کرده بودند.مدارس دولتی درحالی با مشکل کمبود معلم به‌سر می‌برند و کلاس‌ها را با تاخیر شروع می‌کنند که مدارس غیردولتی حتی از شهریورماه کلاس‌های خود را دایر کرده‌اند.

عوامل مدرسه دلیل این بی‌نظمی در حضور معلمان را نقل و انتقالات می‌دانند و می‌افزایند: مثلا یک معلم به مدرسه‌ای دیگر منتقل می‌شود و تا جایگزین آن مستقر شود و کارها و برنامه‌ریزی‌ها انجام شود، طول می‌کشد.

بی‌معلمی در چندقدمی کنکور

البته موضوع تنها درمورد مدارس ابتدایی صدق نمی‌کند بلکه دانش‌آموزان مقاطع راهنمایی و دبیرستان هم از این کمبود رنج می‌برند. بچه‌هایی که یک‌سال بعد در آزمون کنکور شرکت خواهند کرد هنوز لای بسیاری از کتب درسی‌شان را به دلیل نداشتن معلم باز نکرده‌اند و این موضوع بی‌شک تبعات سنگینی در پی خواهد داشت.

علی رنجبر، دانش‌آموز مقطع یازدهم یکی از دبیرستان‌های تبریز برای خبرنگار مهر توضیح می‌دهد: ما تا به امروز که هفته دوم مدرسه هست، معلم فارسی، جغرافیا، نگارش و… نداریم و همین باعث می‌شود در چندین ساعت از هفته بیکار بمانیم.

او ادامه می‌دهد: گاهی با اجازه عوامل مدرسه ساعاتی که معلم نداریم مدرسه را ترک می‌کنیم اما در خانه با نارضایتی پدر و مادرمان مواجه می‌شویم. گاهی نیز همینطور در کلاس می‌نشینیم و هیچ‌کاری انجام نمی‌دهیم و وقت‌مان تلف می‌شود.

یک معلم جدید هم که پیدا می‌کنند، باید تمام برنامه هفتگی را با او تنظیم کنند و همین موضوع باعث شده تا این موقع ۵بار برنامه هفتگی‌مان تغییر یابد و واقعا گیج شده‌ایم.علی می‌گوید: یک معلم جدید هم که پیدا می‌کنند، باید تمام برنامه هفتگی را با او تنظیم کنند و همین موضوع باعث شده تا این موقع ۵بار برنامه هفتگی‌مان تغییر یابد و واقعا گیج شده‌ایم.

هرکسی که در کوچه و خیابان قدم بزند و آن‌همه فارغ‌التحصیل بیکار را به چشم ببیند، باور نمی‌کند که ما در مدارس خود از بی‌معلمی رنج می‌بریم. طبق اعلام آموزش و پرورش امسال ۳۰۰هزار معلم، بازنشسته خواهند شد و این واقعا چالشی جدی از لحاظ نیروی انسانی به حساب می‌آید که تنها با استخدام نیروهای جوان و تازه‌نفس می‌تواند حل شود.

ورود ۷۹۰ نومعلم به آموزش و پرورش

در بسیاری از موارد آموزش و پرورش کمبود معلم در مدارس دولتی را تقصیر دانشگاه فرهنگیان می‌داند اما رئیس دانشگاه فرهنگیان تبریز به تازگی اعلام کرده بود: امسال ۶۰۰نفر در دو پردیس دانشگاهی ما تحصیل و به عنوان نومعلم وارد آموزش و پرورش می‌شوند. همچنین ۱۹۰ نفر از لیسانس‌ها و فوق‌لیسانس‌هایی که در دانشگاه ما دوره دیده‌اند جذب آموزش و پرورش می‌شوند.

برای پیگیری این موضوع بارها با مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی، معاون آموزش متوسطه و ابتدایی، معاون نیروی انسانی تماس گرفتیم که تنها معاون آموزش ابتدایی حاضر با پاسخگویی شد.

شاطریان، معان آموزش ابتدایی استان اعلام می کند: ما ۱۶هزار کلاس درس در سطح استان داریم که شاید کمبود معلم در نیم‌هزارم آن کلاس‌ها وجود داشته باشد و بقیه از آغاز سالتحصیلی معلم داشته‌اند.

او در گفتگو با خبرنگار ما تصریح می‌کند: شاید در ۲ یا ۳ روز اول مدرسه این مشکل بود اما الان در این‌باره مسئله و چالش خاصی نداریم مگر در مواردی خاص.

انتقالاتی بین مدارس انجام می‌شود و معلمی که جایگزین شده شاید به علت مشکلاتی مثل بیماری یا… با چندروز تاخیر سرکلاس حاضر می‌شود.معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش استان درباره علت دیرکرد معلمان در حضور در کلاس‌های درس می‌گوید: انتقالاتی بین مدارس انجام می‌شود و معلمی که جایگزین شده شاید به علت مشکلاتی مثل بیماری یا… با چندروز تاخیر سرکلاس حاضر می‌شود.

عدم حضور معلم در روزهای اول مدرسه علاوه بر اینکه باعث می‌شود بچه‌ها از برنامه درسی خود عقب بمانند، از شوق و اشتیاق وافر آن‌ها در روزهای اول می‌کاهد که ممکن است بسیار سنگین تمام شود.

بسیاری از جوانان تحصیل‌کرده بیکار حتی با مدارکی مرتبط با آموزش و پرورش و تدریس، آرزو می‌کنند بتوانند جذب این دستگاه شوند و از اوضاع بیکاری و نابسامانی رهایی یابند. اما آموزش و پرورش هنوز بر به‌کارگیری معلمان بازنشسته اصرار می‌ورزد و این‌روزها کمتر معلمی را می‌بینیم که درسنی جوان با روش‌های آموزشی مدرن سرکلاس‌های درس حضور یابد.

آموزش بی‌نظمی برای بچه‌ها

بی‌نظمی، چیزی است که عملکرد این‌روزهای آموزش و پرورش برای بچه‌ها می‌آموزد و آموخته می‌شود. در مدارس ما همواره حقوق بچه‌ها پراهمیت خوانده نشده است و نمونه‌های این موضوع را به وضوح می‌بینیم که تنها، بچه‌ها باید غیبت خود را توضیح دهند و موجه کنند.

قانون مدرسه اما همچنان پابرجاست. بچه‌هایی که کلاس‌شان معلم ندارد، باید ۷صبح بیدار شوند، یونی‌فرم بپوشند و درست موقع زنگ در صف‌ها حضور یابند (که در غیراینصورت از نمره انظباطی‌شان کسر خواهد شد)، بعد به کلاس بروند و بنشینند و «انتظار» را مشق کنند.