مدیرعامل برق منطقه‌ای آذربایجان‌ از احداث نیروگاه ۱۲۰۰ مگاواتی در صوفیان و ۲ نیروگاه برق خورشیدی در کشکسرای مرند توسط سرمایه‌گذاران خارجی خبر داد. به گزارش شرح آنلاین ، افشین روشن میلانی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار می‌کند: در دنیا کمیتی به نام شدت مصرف انرژی مطرح است، این کمیت نشان می‌دهد که یک […]

مدیرعامل برق منطقه‌ای آذربایجان‌ از احداث نیروگاه ۱۲۰۰ مگاواتی در صوفیان و ۲ نیروگاه برق خورشیدی در کشکسرای مرند توسط سرمایه‌گذاران خارجی خبر داد.

به گزارش شرح آنلاین ، افشین روشن میلانی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار می‌کند: در دنیا کمیتی به نام شدت مصرف انرژی مطرح است، این کمیت نشان می‌دهد که یک کشور برای تولید یک محصول چه میزان  انرژی مصرف می کند. در ایران شدت مصرف انرژی چهار برابر متوسط جهانی و ۱۰ برابر کشورهای پیشرفته است….
در ادامه مشروح این گفت‌وگوی یک ساعته تقدیم حضور می‌شود:

* اخیرا برخی از مسوولان عنوان می‌کنند که میزان تولید و مصرف برق در استان برابر بوده و نسبت به این مسئله ابراز نگرانی می‌کنند؛ نظر شما در این ارتباط چیست؟ آیا تامین برق استان در آینده دچار چالش می‌شود؟
همانطور که می‌دانید تامین برق در کشور توسط یک شبکه سراسری انجام می‌شود. زمانی که در منطقه میزان تولید برق از مصرف آن کمتر می‌شود نباید تصور کرد تامین مصرف امکان‌پذیر نیست. به هر حال ما تبادلات برقی متعددی با کشورهای همسایه و استان‌های هم‌جوار داریم؛ به طوری که در تابستان امسال از کشور ارمنستان نزدیک به ۳۰۰ مگاوات برق وارد کردیم و این بدان معنا نیست که این میزان برق را فقط در استان مصرف شده است بلکه تبادل با شبکه سراسری داشته‌ایم.
در شرکت برق منطقه‌ای آذربایجان(استان‌های آذربایجان‌شرقی و غربی و اردبیل)، میزان تولید از مصرف برق بیشتر است؛ با این حال اگر به صورت جزیره‌ای استان آذربایجان‌شرقی را در نظر بگیریم میزان تولید و مصرف برق یکسان است و تولید حدود ۱۰ تا ۲۰ مگاوات بیشتر از مصرف است. سالانه در منطقه ما، هفت هزار و ۷۰۰ میلیون کیلو وات ساعت انرژی الکتریکی مصرف می‌شود و بیش از این مقدار نیز تولید داریم.

*آیا برنامه‌هایی برای افزایش تولید برق در منطقه تدارک دیده شده است؟
بله؛ برنامه‌های مختلفی برای افزایش تولید برق در منطقه وجود دارد؛ از جمله این برنامه‌ها حمایت‌های وزارت نیرو از احداث واحدهای کوچک و پراکنده است و برای تولید ۳۰۰ تا ۴۰۰ مگاوات برق در منطقه مجوز صادر کردیم و در حال پیگیری این پروژه‌ها هستیم. طبق آخرین اطلاعات، تا قبل از پایان سال آینده نزدیک به  ۱۰۰ مگاوات برق از طریق سه تا چهار واحد پراکنده در شهرک‌های  صنعتی وارد مدار خواهد شد.
در بلندمدت هم نیروگاه‌های  هریس، صوفیان و منطقه عمومی ایلخچی با مشارکت بخش خصوصی در برنامه احداث قرار دارد. نگرانی از بابت مصرف برق در منطقه وجود ندارد و نباید وجود داشته باشد. نیاز مصرف سرمایه‌گذاران در بخش صنعت یا از منابع تولید منطقه یا از طریق شبکه سراسری کشور تامین و تحویل خواهد شد.
شدت مصرف انرژی در ایران چهار برابر متوسط جهانی و ۱۰ برابر کشورهای پیشرفته است
*در ارتباط با مدیریت مصرف برق و استفاده بهینه از آن چه اقداماتی انجام می‌دهید و چه توصیه‌هایی دارید؟
برای کاهش مصرف برق، باید شدت مصرف انرژی کاهش یافته و وسایل الکتریکی کم‌مصرف جایگزین وسایل الکتریکی پرمصرف شود. برای تحقق این امر هم نیازمند تحول خاصی نیستیم و راهکارهای ساده‌ای داریم؛ به عنوان مثال درآوردن یک شارژر از پریز برق که بدون استفاده است می‌تواند موجب صرفه‌جویی در مصرف برق شود. از طرف دیگر متاسفانه اقتصاد صنعت برق، اقتصاد مناسبی نیست و درآمدها و هزینه‌های صنعتی تناسب ندارند. در این زمینه نیازمند اصلاح تعرفه‌ها هستیم که شاید راهکار مناسبی نباشد؛ به نظر بنده مدیریت مصرف بیشتر می‌تواند چاره‌ساز شود. در دنیا کمیتی به نام شدت مصرف انرژی مطرح است. این کمیت نشان می‌دهد که یک کشور برای تولید یک محصول چه میزان انرژی مصرف می‌کند، در ایران شدت مصرف انرژی چهار برابر متوسط جهانی و ۱۰ برابر کشورهای پیشرفته است.
در مجموع باید گفت برای اینکه قیمت انرژی کاهش یابد، باید به فکر مدیریت مصرف باشیم و بهترین استفاده را از انرژی ببریم.

*در خصوص مصرف برق در واحدهای تولیدی صحبت کنید؛ چه راهکارهایی برای تامین برق مطمئن وجود دارد تا این واحدها با چالش تامین برق مواجه نشوند؟
متوسط خاموشی در طول روز، دو الی سه دقیقه و در کل سال ۶۰۰ تا ۸۰۰ دقیقه است. در واقع چشم‌انداز صنعت برق کشور رساندن مدت خاموشی به زیر دو دقیقه در روز است و عملی شدن این چشم‌انداز توسعه زیرساخت‌ها و اصلاح الگوی مصرف در بین واحدهای تولیدی و مردم را می‌طلبد. در زمینه توسعه شبکه برق‌رسانی  امسال نزدیک به ۲۵ پروژه در دست اجرا داریم و پیگیر هستیم که تا سال آینده اتمام یابند.
چشم‌انداز صنعت برق رساندن خاموشی به زیر یک دقیقه در روز است
*موفق‌ترین پروژه‌هایی که شرکت برق منطقه‌ای آذربایجان اجرا کرده و یا در دست اجرا دارد کدامند؟
یکی از چالش‌های ما تامین مصرف برق محدوده مرکزی شهر تبریز با توجه به توسعه روز افزون این منطقه است. برای رفع این مسئله مجبور شدیم یک خط فشار قوی را به مرکز شهر هدایت کنیم. برای این منظور احداث یک تونل در حال احداث داریم که هزینه اجرای تونل و کابل‌های برق حدود ۵۰۰  میلیارد ریال بوده و  از محل منابع بانک توسعه اسلامی تامین شده است؛ در شهرک شهید سلیمی، ظرفیت ترانسفورماتور را افزایش دادیم؛ در داخل شهر تبریز در منطقه مارالان نیاز به پست ۱۳۲ کیلوولت داریم که با ارتش وارد مذاکره شدیم تا زمینی را برای احداث ایستگاه برق در اختیار ما قرار دهد؛ در سراب پست ۲۳۰ کیلوولتی در حال احداث است و در مجموع در نقاط مختلف استان ۲۳ پروژه در حال اجرا است.

*در  چهار سال گذشته و در طول دولت تدبیر و امید چه تعداد پروژه با چه میزان اعتبار را به سرانجام رساندید؟
در دولت تدبیر و امید تعداد ۲۵ پروژه را با صرف اعتبار ۱۷۰۰ میلیارد ریال در استان به اتمام رساندیم که بخشی از هزینه‌ها از محل منابع داخلی وزارت نیرو و بخشی نیز از طریق منابع بانک توسعه اسلامی تامین شده است.

*از فعالیت‌های بخش خصوصی استان و منطقه در زمینه برق بگویید.
در ارتباط با همکاری بخش خصوصی در زمینه تولید، تمام مسائل و راهکارها مطرح و نامه‌ها ابلاغ شده و با سرمایه‌گذاران همکاری می‌کنیم و آماده‌ایم همکاری‌ها را افزایش دهیم. بخش خصوصی چندین نیروگاه کوچک را وارد مدار کرده است. در بخش احداث شبکه‌های انتقال و فوق توزیع برق، ایده‌هایی مطرح شده که بخش خصوصی در این زمینه نیز وارد عمل شود. به عنوان مثال اسناد لازم برای حضور سرمایه‌گذار برای احداث پست برق در منطقه خاوران در دست تهیه است.
* آیا در زمینه تولید برق و احداث نیروگاه، سرمایه‌گذاران خارجی نیز مشارکت دارند؟
بله؛ یک سرمایه‌گذار خارجی در منطقه صوفیان برای احداث نیروگاه هزار و ۲۰۰ مگاواتی اعلام آمادگی کرده که موافقت‌نامه صادر شده و اقدامات برای تامین گاز در حال انجام بوده و مقرر شده در شهرک صنعتی بعثت اجرایی شود؛ دو نیروگاه برق خورشیدی نیز توسط سرمایه‌‌گذار خارجی در کشکسرای مرند احداث می‌شود.  نیروگاه‌های بادی در میانه، سراب و اهر، پتانسیل‌سنجی شده‌اند و کانال‌های مناسبی از نظر باد داریم که به سرمایه‌گذار ارائه شده و در میانه نیز توربین‌های بادی در حال نصب می‌باشند و تا شش ماهه آینده وارد مدار خواهد شد.
*کارنامه برق منطقه‌ای آذربایجان را در زمینه تحقق اقتصاد مقاومتی چطور ارزیابی می‌کنید؟
شاخص‌های اقتصاد مقاومتی در صنعت برق تدوین شده است و برق منطقه‌ای آذربایجان امسال ماموریت افزایش ظرفیت پست‌ها و طول خطوط را بر عهده داشته است. در تلاش هستیم برنامه افزایش ظرفیت ۲۱۰ مگاولت آمپری ایستگاه‌های برق و احداث ۱۷۰ کیلومتر خطوط انتقال برق تا پایان سال محقق شود.
*حرف آخر؟
راه نجات صنعت برق کشور تلاش در جهت مصرف بهینه برق است. در این زمینه، کمک رسانه‌ها در جهت افزایش بهره‌وری انرژی و کاهش شدت مصرف انرژی ضروری است. اگر مردم در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی گام بردارند سرمایه‌های ملی در زمینه‌های دیگر مصرف و راه توسعه کشور هموارتر می‌شود.
گفت‌وگو از: لیلا حسین‌زاده