با اقدامات شهرداری کلانشهر تبریز، مسیرهای ورودی و خروجی «مهرانه‌رود» در مسیر ساماندهی و قرار گرفته ومی رود تا به یک ظرفیت مستعد زیست‌محیطی و گردشگری تبدیل شود. شرح آنلاین –شهریارنیوز/ بهنام عبداللهی: مهرانه‌رود، شریان تبریز است. رودی که اگر خود را به جریان آن بسپاریم، می‌تواند ما را به رویاهایمان در حوزه گردشگری برساند. رودی […]

با اقدامات شهرداری کلانشهر تبریز، مسیرهای ورودی و خروجی «مهرانه‌رود» در مسیر ساماندهی و قرار گرفته ومی رود تا به یک ظرفیت مستعد زیست‌محیطی و گردشگری تبدیل شود.

شرح آنلاین –شهریارنیوز/ بهنام عبداللهی: مهرانه‌رود، شریان تبریز است. رودی که اگر خود را به جریان آن بسپاریم، می‌تواند ما را به رویاهایمان در حوزه گردشگری برساند. رودی که جرعه جرعه‌اش برای تبریز فرصت است؛ اگر ظرفیت های آن را دریابیم.

وجود یک رود پرآب در میانه شهری چون تبریز، نعمتی بزرگ و شانس تکرارنشدنی به شمار می‌آید. البته این را زمانی می‌توان بهتر درک کرد که به نمونه‌های ضعیف‌تر چنین رودی در شهرهای توسعه‌‌یافته و اروپایی جهان توجه کنیم.

شهرهای توسعه‌یافته می‌دانند که رودی این‌چنین که دقیقا از وسط زندگی شلوغ و شهری و پرترافیک مردم می‌گذرد چقدر اهمیت دارد، آن‌ها می‌دانند که قدم‌زدن مردم در اطراف رود، می‌تواند امیدشان را به زندگی بیش‌تر کند، می‌دانند که وقتی طعم یک فنجان چای با صدای جریان رود همراه می‌شود، زندگی را برای انسان معنا می‌کند. آن‌ها می‌دانند…، ما هم باید بیاموزیم.

ماهی‌های فرصت را هروقت از مهرانه‌رود بگیریم، تازه است. هنوز دیر نشده؛ هنوز می‌توان مهرانه‌رود را در مسیر توسعه قرار داد؛ التبه اگر بخواهیم.

«ساماندهی و به‌سازی بستر مهرانه‌رود، فارع از اهمیت زیست محیطی، به یک ظرفیت مستعد زیست محیطی و گردشگری منتهی می‌شود.»

مهرانه رود، رودی است با طول ۲۵ کیلومتر که از شهر تبریز می‌گذرد. سرچشمه این رود با عنوان “باسمنج چای” از کوه‌های سهند آغاز می شود و پس از ورود به تبریز، در شمال این شهر “اسبه‌ریز” و قسمت جنوبی “قوری‌چای” نامیده می‌شود. این دو قسمت در محلهٔ پل‌سنگی باغمیشه به یک‌دیگر می‌پیوندند و میدان‌چایی را تشکیل می‌دهندو در قسمت غرب تبریز به آجی‌چای ملحق می شود.

شهرداری تبریز طی دهه گذشته ساماندهی مهرانه‌رود را بر عهده گرفت و توانست با هزینه های گزاف، مسیر داخل شهر آن را ساماندهی کند به این امید که روزی قول و قرار ارگان های مختلف برای آبدار ردن آن به واقعیت بدل خواهد شد. سال‌هاست که طرح‌های زیادی برای به رونق انداختن مهرانه‌رود مطرح می‌شود اما در چندماه اخیر این طرح‌ها در مسیر عملیاتی‌شدن قرار گرفته‌اند.

مهندس ایرج شهین‌باهر، شهردار کلانشهر تبریز در این‌باره می‌گوید: «ساماندهی و به‌سازی بستر مهرانه‌رود، فارع از اهمیت زیست محیطی، به یک ظرفیت مستعد زیست محیطی و گردشگری منتهی می‌شود.»

وی با بیان اینکه شهرداری تبریز از سالیان گذشته سرمایه گذاری های زیادی برای ساماندهی این رود انجام داده است می افزاید: «دفع آب‌‌های سطحی تبریز از جمله نقاط قوت مهرانه‌رود به شمار می‌آید که باعث می‌شود سیل خسارت‌های زیادی را در تبریز به جای نگذارد.»

شهردار تبریز توضیح می‌دهد: «احداث پیست دوچرخه‌سواری و پیاده‌رو، کف‌سازی، به‌سازی و نظافت مسیر مهرانه‌رود از جمله دیگر اقدامات شهرداری تبریز در این مسیر به شمار می‌آید.»

گام ۶کیلومتری برای ساماندهی مهرانه‌رود

در حال حاضر اولویتی که برای ساماندهی مهرانه‌رود در نظر گرفته شده منطقه آغازین رود و منطقه پایانی آن است که شهرداری‌های مناطق چهار و پنج به ترتیب کارهای اجرایی آن را بر عهده گرفته‌اند.

یعقوب هوشیار، شهردار منطقه ۵ تبریز می‌گوید که ۶ کیلومتر از مسیر آغازین مهرانه‌رود با هزینه یک میلیارد تومان ساماندهی می‌شود.

او در گفتگو با شهریار توضیح می‌دهد: «این ۶ کیلومتر با مشارکت شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی در راستای قلع و قمع کردن ساخت‌و سازهای غیرمجاز در مسیر رودخانه انجام می‌شود.»

به گفته شهردار منطقه ۵ تبریز از میدان شهید فهمیده تا باسمنج عملیات عمرانی درحال انجام است و ساماندهی مسیر باسمنج تا کوی استانداری نیز به عرض ۶۰متر و به طول سه کیلومتر از دیگر برنامه‌های شهرداری منطقه ۵ به شمار می‌آید.

هوشیار می‌افزاید: «همچنین فاز سوم ساماندهی مهرانه‌رود از کوی استانداری تا دانشگاه آزاد را شامل می‌شود که در سال‌های آتی انجام خواهد شد.»

وی درباره اهمیت ساماندهی محدوده ۶ کیلومتری مهرانه رود می‌گوید: «با توجه به اهمیت تاریخی و گردشگری برج خلعت‌پوشان که در مسیر جاده تهران واقع شده، ساماندهی مسیر ۶ کیلومتری بستر رودخانه توسط این منطقه آغاز شده است.»

هوشیار با بیان اینکه در فاز اول این پروژه اقدام به رفع تصرف ساخت و سازهای غیرمجاز و غیرقانونی در بستر مهرانه‌ رود شده است، می‌گوید: «در ادامه ساماندهی بستر مهرانه رود احداث دیوار سنگی به طول ۲۰۰متر شروع شده است.»

 به گفته شهردارمنطقه پنج در این محدوده مسیرهای پیاده‌روی، دوچرخه سواری و همچنین قسمت های خدماتی وتفریحی پیش بینی شده است.

با همین پیش‌بینی‌هاست که می‌توان پیش‌بینی کرد در آینده‌ای نه‌چندان دور همین مهرانه‌رود که منظره‌ای نازیبا در شهر پدید می‌آورد، به علتی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شود.

همسایه‌ای صفوی در جوار مهرانه‌رود

برج خلعت‌پوشان یکی از آثار تاریخی مربوط به دورهٔ صفویان در شهر تبریز است. این برج آجری در جنوب محلهٔ کرکج در ۵ کیلومتری مرکزشهر و در جوار رودخانهٔ مهرانه رود واقع شده است.

برج خلعت‌پوشان در دره‌ای سرسبز در سمت چپ جادهٔ تبریز- باسمنج قرار گرفته و در اوایل دورهٔ قاجاریان به کارگزاران این حکومت اختصاص داشته‌است. بعدها این مکان به مرکز اهدای خلعت، مقام، نشان و هدیه از سوی ولیعهدان قاجار به خدمتکاران حکومتی تبدیل شد.

حالا سرعت‌گرفتن مسیر ساماندهی مهرانه‌رود در حوالی برج خلعت‌پوشان، امیدها را برای تبدیل این برج به مقصد گردشگران افزایش می‌دهد.

مهرانه رود به نحو شایسته از غرب تبریز بدرقه می شود

البته همان‌طور که گفته شد، در حال حاضر ساماندهی بخش انتهایی مهرانه‌رود در غرب تبریز به عهده شهرداری منطقه ۴ است. اکبر امجدی، شهردار منطقه ۴ تبریز، از انجام ساماندهی مهرانه‌رود در ۳فاز خبر می‌دهد.

او در گفتگو با شهریار می‌گوید: «از جاده سبزی‌کاران تا آجی‌چای با هزینه ۶۵۰میلیون تومان پیشرفت ۹۵درصدی داشته است.»

امجدی اضافه می‌کند: «از سبزی‌کاران تا دستگاه پمپاژ اداره آب و فاضلاب به طول ۸۵۰متر با هزینه یک و نیم میلیاردتومان نیز تقریبا تمام کارهایش انجام شده است.»

او می‌گوید: «در طول سالیان گذشته تمام مسیر رودخانه میدان‌چایی به صورت مناسب ساماندهی شده است و  امسال نیز ساماندهی آخرین قطعه از این رودخانه به طول یک کیلومتر تا اتصال به رودخانه آجی چای، با اعتباری بالغ بر ۲۰ میلیارد ریال انجام می‌شود.»

نیم‌نان و آب مهرانه‌رود و بس…

اقداماتی این‌چنینی، نشانگر توجه مدیران شهری به موضوع مهرانه‌رود است، البته نباید فراموش کرد که ساماندهی بستر مهرانه‌رود تنها مقدمه‌ای برای تبدیل کردن این رود به یک پتانسیل گردشگری به شمار می‌آید.

کارشناسان معتقدند بستری که مهرانه‌رود برای تبریز فراهم می‌کند، نه‌تنها گردشگران داخلی، بلکه گردشگران خارجی را هم می‌تواند به پایتخت گردشگری جهان اسلام بکشاند. همانطور که این‌روزها بازار تبریز، تنهاترین هدف بسیاری از مسافران برای انتخاب تبریز به عنوان مقصد است، روزی مهرانه‌رود هم می‌تواند در این جایگاه برای برخی دیگر از مسافران قرار بگیرد.

همانکه خاقانی شاعر گفته بود: «تا به تبریزم دوچیزم حاصل است/ نیم‌نان و آب مهران‌رود و بس»