تبریز ، (شرح آنلاین) - مردم ایران برای برنامه مسافرت خود در تعطیلات عید نوروز با چالش جالبی در خصوص انتخاب مکان مورد نظر رو به رو هستند.

با فرا رسیدن عید نوروز ایرانیان ، مردم این کشور اغلب خود ر برای مسافرت آماده کرده اند ؛ در این میان ایران که یکی از متنوع ترین مکان های گردشگری را در اختیار دارد کار مردم را برای انتخاب مقصد خود سخت کرده است.

از این رو فهرستی تهیه شده است تا بهترین انتخاب را که حاصل تجربه گردشگران است در مدت زمان کوتاه در اختیار مردم ایران قرار دهد.

 

۱ – حرم مطهر امام رضا (ع) در مشهد

بدون تردید حرم مطهر رضوی به عنوان یکی از شش مجموعه معماری – آرامگاهی ایران، با ارزش جهانی، نظیر یک دایره‌‌المعارف هنر اسلامی تجربیات اساتید معماری سبک‌های مختلف ساختمانی را در بر دارد که در حقیقت در هر دوره تاریخی به رغم تحولات سیاسی، ‌تغییرات و تکامل بنیادی و فضایی در کالبد آن به وجود آمده است.

 

حرم امام رضا

 

حرم امام رضا

 

حرم امام رضا

 

حرم امام رضا

 

۲ – آستان حضرت عبدالعظیم (ع)

عبدالعظیم فرزند علی ابن حسن‌ ابن زید ابن حسن‌ ابن علی ابن ابی‌طالب‌، علیهم السلام است.

 

آستان حضرت عبدالعظیم(ع)

 

آستان حضرت عبدالعظیم(ع)

 

۳ – آستان حضرت معصومه (س)

آرامگاه فاطمه معصومه در میان بقعه با بلندی ۲۰/۱ و طول و عرض ۹۵/۲ در ۲۰/۱ متر قرار گرفته و با کاشی‌های نفیس و زرفام (آغاز قرن هفتم پوشیده شده‌است. گرداگرد مرقد منور، دیواری به بلندی دو متر و طول و عرض تقریبی (۸۰/۴، در , ۴۰/۴) قرار دارد که در سال ۹۵۰ بنا گردید و با کاشی معرق آراسته شد. که اکنون این دیوار با ضریح مشبک از جنس نقره پوشیده شده‌است.

 

آستان حضرت معصومه (س)

 

۴ – امام زاده بی بی حکیمه (س)

مرقد و زیارتگاه امامزاده بی‌بی حکیمه خاتون(س) دختر بلافصل امام هفتم موسی‌بن‌کاظم(ع) در ۸۱ کیلومتری و جنوب گچساران در ضلع شرقی روستای بی‌بی حکیمه از توابع و روستاهای این شهرستان، حد فاصل بندر گناوه به مرکز گچساران (دوگنبدان) در میان تنگه‌ای بزرگ و طولانی قرار گرفته است.
این مرقد مقدس در فضایی تقریبا دایره‌ای شکل قرار گرفته است که در اصل فضایی باز و طبیعی بوده که در عمق کوهستانی صعب ‌العبور و منحصر به فرد ایجاد شده است به گونه‌ای که سقف آن به شکل ناهمواری سنگ‌تراشی شده و دیواره‌های آن با سیمان زبره‌کاری شده است و…

 

بی بی حکیمه

۵ – مجموعه بازار تبریز

بازار تبریز در سال ۱۳۵۴ شمسی به عنوان وسیع‌ترین مجموعه سرپوشیده جهان در فهرست آثار ملی ثبت شد مفهوم این گفته را وقتی درک خواهید کرد که اقبال داشته باشید و بر سقف بازاری بایستید که طولش به یک کیلومتر می‌رسد.

 

مجموعه بازار تبریز

 

مجموعه بازار تبریز

 

۶ – روستای کندوان

صخره‌های کله قندی و غارهای دستکن توسط انسان که به عنوان خانه‌های مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد، یکی از شگفت‌انگیزترین روستاهای صخره‌ای جهان را پدید آورده است. روستای کندوان از توابع دهستان سهند، در ۶۲ کیلومتری جنوب غربی تبریز و ۱۸ کیلومتری جنوب اسکو در دامنه سرسبز سلطان داغی قرار گرفته است. …

 

روستای کندوان

 

هتل لاله روستای کندوان

 

۷ – دریاچه اورمیه

دریاچه اُرومیه با نام سابق دریاچه رضاییه در شمال غربی ایران و در منطقهٔ آذربایجان واقع شده‌است. این دریاچه طبق آخرین تقسیمات کشوری، بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی تقسیم شده‌است. دریاچهٔ ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ آب‌شور دنیا است.آب این دریاچه بسیار شور بوده و عمدتاً از رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود…

 

دریاچه اورمیه

 

۸ – غار سهولان

غار سهولان دومین غار آبی بزرگ در ایران است و در حدود ۴۳ کیلومتری شمال شرقی مهاباد در محور مهاباد- بوکان در نزدیکی روستای سهولان قرار دارد. غار آبی سهولان یکی از مهم‌ترین و کم‌نظیرترین غارهاى طبیعی کشور و از شگفت‌انگیزترین جلوه‌هاى طبیعت زیبای استان آذربایجان غربی به ‌شمار می‌رود…

 

غار سهولان

 

غار سهولان

 

۹ – غار کرفتو

این غار در فاصله ۶۰ کیلومتری از شمال دیواندره و در نزدیکی روستای یوزش باش کندی قرار دارد و از پر جاذبه ترین مکان های توریستی استان می باشد . غار کرفتو از غارهای طبیعی و آهکی است که در ادوار مختلف جهت استفاده و سکونت تغییر حالت داده شده و مهمترین ویژگی غار معماری…

 

غار کرفتو

 

۱۰ – منطقه حفاظت شده مراکان

منطقه حفاظت شده مراکان در جنوب سواحل رودخانه ارس و در شهرستان خوی قرار دارد . مرز شمالی این منطقه رودخانه مرزی ارس و جمهوری آذربایجان است. این منطقه از شمال به رودخانه ارس ، از جنوب به دشت فرسایشی رودخانه قطور چای ، از غرب به دشتهای کشاورزی قره ضیاالدین و از شرق به …

 

منطقه حفاظت شده مراکان

 

۱۱ – قره کلیسا

قره کلیسا یا کلیسای تادئوس مقدس یا کلیسای طاطاووس، در روستای چالدران در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی شهرستان چالدران قرار دارد. کلمه «قَرَه» در زبان آذری به معنای «سیاه» است. از آنجایی که ساختمان اصلی کلیسا تماماً از سنگ‌های سیاه ساخته شده بود…

 

قره کلیسا

 

۱۲ – دریاچه نئور

این دریاچه در فاصله ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل در ارتفاع ۲۴۸۰ متری از سطح دریا قرار دارد. راه اصلی دسترسی دریاچه جاده روستائی آسفالته به طول ۱۳ کیلومتر می باشد که از کیلومتر ۲۹ جاده بین شهری اردبیل – خلخال در محل قریه بودالالو بطرف شرق منشعب می شود .

 

 

۱۳ – عشایر شاهسون

شیوه زندگی عشایر شاهسون و بسیاری از ویژگی‌های فرهنگی ، علی الخصوص آلاچیق‌های نیم‌کره‌ای، آن‌ها را از سایر گروه‌های ایلی ایران حتی ایلات خرقان و خمسه متمایز می‌سازد. پاره‌ای از این ویژگی‌ها را که منشاء ترکی دارند می‌توان در میان سایر ایلات ترک زبان ایران مشاهده کرد. گو اینکه برخی طوایف شاهسون خاستگاه ترکی ندارند و توانسته‌اند پاره‌ای از ویژگی‌های متمایزشان را حفظ نمایند.

 

عشایر شاهسون

 

۱۴ – روستای مصر

روستای مصر در ۴۵ کیلومتری شرق شهرستان جندق و در ۳۰ کیلومتری شمال شهرستان خور از توابع استان اصفهان قرار دارد . مو قعیت جغرافیایی روستا ۰۴/۳۴ شمالی و ۴۷/۵۴ شرقی می باشد . روستای مصر بدلیل قرار گرفتن در جنوب کویر بزرگ دارای آب و هوای گرم و خشک می باشد . ..

 

روستای مصر

 

۱۵ – کویر مرنجاب

کویر مرنجاب در شمال شهرستان آران و بیدگل در استان اصفهان قرار دارد. این کویر از شمال به دریاچه نمک آران و بیدگل، از غرب به کویر مسیله و دریاچه های نمک حوض سلطان و حوض مره، از شرق به کویر بند ریگ و پارک ملی کویر و از جنوب به شهرستان های آران و بیدگل و کاشان محدود می شود…

 

کویر مرنجاب

 

۱۶ – شهر کاشان

موقعیت جغرافیایی شهرستان کاشان با جمعیتی نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر و حدود ۵۰۰۰ کیلومتر مربع وسعت ،در طول ۵۱ درجه و ۲۷ دقیقه شرقی و عرض ۳۳ درجه و ۵۹ دقیقه شمال جغرافیایی قرار دارد . کاشان با آب و هوایی متنوع در اکثر فصول و ایام سال برای سفر مناسب است …

 

شهر کاشان

 

شهر کاشان

 

۱۷ – روستای ابیانه

روستای ابیانه در ۴۰ کیلومتری شمال غربی نطنز از استان اصفهان در دامنه کوه کرکس روستایی بس کهن و دیدنی واقع است به نام ابیانه. روستای ابیانه را به اعتبار آثار و بناهای تاریخی پرتنوعش باید از زمره استثنایی ‏ترین روستاهای ایران به شمار آورد…

 

روستای ابیانه

 

۱۸ – میدان نقش جهان

میدان نقش جهان اصفهان میدان نقش جهان یکی از زیباترین جاهای دیدنی و میدان های جهان به طول تقریبی ۵۰۷ و عرض ۱۵۸ متر است که همانند زنجیری چهار اثر تاریخی بی نظیر دنیا را به هم پیوند داده است : مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام، سر درب بازار قیصریه و کاخ عالی قاپو…

 

میدان نقش جهان

 

۱۹ – مسجد جامع اردستان

تاریخچه ساخت مسجد جامع اردستان را می‌توان به سه دوره تقسیم کرد دوره نخست- قرن سوم ه. ق ‚مسجد به صورت گنبدی ساخته شد دوره دوم- در قرن سوم وچهارم ه. ق از صورت گنبدی به مسجدی کوشک مانند تبدیل شد دوره سوم – در قرن ششم ه. ق در عهد سلجو قیان مسجد ویران و به صورت چهار ایوانی بنا…

 

مسجد جامع اردستان

 

۲۰ – ارگ بم

ارگ تاریخی بم که بیش از دو هزار سال است در قلب کویر ایران قد برافراشته است، بزرگ‌ترین مجموعه خشتی و گلی جهان است که طی دوره‌های مختلف تاریخی ساخته شده و گسترش یافته است.

 

ارگ بم

 

۲۱ – نارین قلعه میبد

نارین‌قلعه یا نارنج‌قلعه مهمترین و دیدنی‌ترین بناى تاریخى شهرستان میبد است. این قلعه از بناهاى مربوط به دوره اشکانی و قبل از اسلام است و در دوران مظفریان تعمیراتى در آن صورت گرفت. اطراف آن خندقی بوده است و نقب‌های زیر آن گاهی تا یک فرسنگ امتداد دارد. ..

 

نارین قلعه

 

۲۲ – جشن حکومت زنان در افوس

جشن حکومت زن در روستاى افوس، از توابع شهرستان فریدن، ‌ در سال‌هاى قبل به شکلى باشکوه برگزار مى‌شد. این روستا در ۳۸ کیلومترى غرب فریدن قرار دارد. این جشن مصادف با زمان برداشت محصول است و معمولاً ۸۰ روز بعد از فروردین برگزار مى‌شود. ..

 

جشن حکومت زنان در افوس

 

۲۳ – پارک ملی لار

پارک ملی لار با ۲۷۷۸۹ هکتار مساحت در دامنه غربی قله دماوند در استان‌های مازندران و تهران قرار دارد و نمونه‌ای شاخص از زیستگاه‌های کوهستانی به شمار می‌آید این پارک از دو اقلیم ارتفاعات فوقانی و مرطوب و سرد تشکیل شده‌است..

 

پارک ملی لار

 

۲۴ – بازار روز بوشهر

بازار قدیم مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر، بافت قدیم، محله دهدشتی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۶۴۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

بازار روز بوشهر

 

۲۵ – کاخ کوروش دشتستان

تاریخچه کاخ کوروش برازجان «کاخ کوروش دشتستان» تاریخی و بسیار مهم از دوران پر تمدن ایران، این کاخ در سال ۱۳۵۰ به وسیلهٔ هیأت باستان شناسی ایران حفاری شده‌است. با توجه به شیوه‌های معماری و استفاده از سنگ سیاه و سفید زمان احداث آن را به دورهٔ کوروش بنیانگذار زنجیره هخامنشی منسوب کرده‌اند…

 

کاخ کوروش دشتستان

 

۲۶ – مجموعه مناطق حفاظت شده جاجرود

منطقه حفاظت شده جاجرود در استان تهران، بین N3547 تا N3531 عرض شمالی و E5157 طول شرقی، واقع شده و مساحت آن ۵۵ هزار و ۷۷ هکتار است. پوشش گیاهی: خارشتر، گز، تاغ، اسکنبیل، کاروانکش، جغجغه، گون، درمنه، زالزالک،‌ گوجه وحشی،‌ زرشک، انجیر است …

 

مجموعه مناطق حفاظت شده جاجرود

 

۲۷ – مجموعه کاخ های نیاوران

مجموعه فرهنگی ـ تاریخی نیاوران در باغ بزرگی به مساحت حدود ۱۱ هکتار در شمال تهران قرار دارد که از زیبایی و جذابیت طبیعی و تاریخی فراوانی برخوردار می باشد. بناهای این مجموعه متعلق به دوره های قاجار و پهلوی می باشد.

 

مجموعه کاخ های نیاوران

 

۲۸ – مجموعه کاخ  های سعدآباد

جاهای دیدنی تهران زیاد است از جمله جاذبه های گردشگری تهران در پهنه پر طراوت کوهپایه های توچال و دره سرسبز دربند, بخش دل انگیزی از شمال شهر تهران شکل می گیرد که مجموعه سعدآباد با یک میلیون و صد هزارمترمربع وسعت دراین گستره غنوده است.

 

کاخ سعد آباد

 

۲۹ – قلعه بابک

قلعه بابک یا جمهور معروف به دژ بابک در ۵۰ کیلومتری شمال شهرستان اهر و در ارتفاعات غرب رود بزرگ قره‌سو قرار دارد؛ منطقه‌ای که به نام کلیبر معروف است. دژ بابک خرمدین بر فراز قله کوهستانی در حدود ۲۳۰۰ تا ۲۷۰۰ از سطح دریا ارتفاع دارد.

 

قلعه بابک

 

۳۰ – کروانسرای قصر بهرام

کاروانسرای قصر بهرام د‌ر ۱۵۴ کیلومتری جنوب تهران و بر سر راه جاد‌ه سنگی قد‌یمی و کاروانروی کویری اصفهان ـ کاشان ـ گرمسار قرار د‌ارد. این جاد‌ه د‌ر طول مسیر خود‌ از کنار کاروانسرای عین‌الرشید‌ می‌گذرد و به جاده سنگفرش نیز معروف است.

 

کروانسرای قصر بهرام

 

۳۱ – میدان آزادی تهران

میدان آزادی را از پشت پنجره‌های طلقی آن بالا دید زد؛ تجربه‌ای که فقط می‌توان این بالا آن را چشید؛ منظره‌ای که شاید شب‌ها دیدنی‌تر باشد. بعد از توقف چند دقیقه‌ای زیر سقف برج، راه‌پله‌های مارپیچ را باید طی کنی تا همه این ۴ طبقه را یکی‌یکی پایین بروی…

 

میدان آزادی تهران

 

۳۲ – موزه هنر های معاصر

موزه هنرهای معاصر تهران از اموال عمومی ایران محسوب می‌شود. این موزه در حال حاضر یکی از واحدهای معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. مجموعهٔ آثار موزه را می‌توان در سه گروه آثار موجود در مخزن (گنجینه)، آثار ارائه شده در گالری‌ها و فضاهای درون موزه، و نیز تندیس‌های موجود در محوطه بیرونی دسته‌بندی کرد…

 

موزه هنر های معاصر

 

۳۳ – موزه فرش ایران

موزه فرش ایران در ضلع شمالی پارک لاله و روبه‌روی فروشگاه سپه خیابان فاطمی واقع شده است‌. این موزه در ۲۲بهمن ماه ۱۳۵۶ افتتاح شد. ساختمان موزه فرش ایران معماری شکیل و چشم‌گیری دارد که آذین‌های نمای بیرونی آن شبیه به دار قالی است‌.

 

موزه فرش ایران

 

۳۴ – موزه ایران باستان

ایران باستان منفک و به ساختمان مجاور موزه که ساختمان که از سال ۱۳۳۷ ساخته شده بود، منتقل شد. این ساختمان که در سال ۱۳۳۷ ساخته شده بود، در ابتدا با هدف احداث موزه مردم‌شناسی مدنظر بود، که پس از انقلاب، با ایجاد سازمان میراث فرهنگی و تمرکز اشیاء باستانی در موزه ایران باستان، طرح تغییر نام کلی موزه، به موزه ملی ایران و اضافه شدن …

 

موزه ایران باستان

 

۳۵ – بازار تهران

مجموعه بازار تهران در ضلع جنوبی خیابان ۱۵ خرداد و حد فاصل آن با خیابان های مولوی، خیام و ۱۷ شهریور، در بافت قدیمی و تاریخی شهر واقع شده و چون گذشته مهم ترین مرکز تجاری و بازرگانی است. بازار تهران همراه دیگر بناهای تاریخی محدوده…

 

بازار تهران

 

۳۶ – کوه دنا

دنا بلندترین قله رشته‌کوه‌های زاگرس در باختر ایران و در باختر مرکز فلات ایران است.ارتفاع این قله ۴۴۴۸ متر است و در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر یاسوج در شهر سیسخت جای گرفته‌است.شهرستانی که این قله در آن قرار دارد نیز شهرستان دنا نام دارد .بارش سالانه در این قله از ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی‌متر است و رودهای چندی نیز از آن سرچشمه می‌گیرند.

 

کوه دنا

 

۳۷ – تنگ صیاد

این منطقه دارای ۲۱۶۰۰ هکتار مساحت است و پارک ملی تنگ صیاد را با وسعتی معادل ۵۴۰۰ هکتار در دل خود جای داده است. تنگ صیاد بعلت داشتن تپه ماهورهای وسیع، زیستگاه مناسبی جهت گونه قوچ و میش است. کوهستان های جنوب منطقه دارای صخره های صعب العبورمی باشد…

 

تنگ صیاد

 

۳۸ – کوچ ایل بختیاری

عشایر گروهی از جمعیت هستند که با شیوه معیشتی خاص خود از دو گروه دیگر جمعیت ( شهر نشین و روستانشین ) متمایز می شوند. کشور ایران از دیرباز خاستگاه عمده عشایر در جهان بوده است.ترکیب اجتماعی جمعیت ایران متشکل از سه جامعه متمایز شهری، روستایی و عشایری است…

 

کوچ ایل بختیاری

 

۳۹ – روستای ماخونیک

روستای ماخونیک یکی از ده روستای عجیب ایران که ویژگی های زیستی و جلوه های قومی و فرهنگی منحصر به فرد آن نظر پژوهشگران و سیاحان را به خود جلب کرده و تحسین و شگفتی آن ها را برانگیخته است …

 

روستای ماخونیک

 

۴۰ – پارک ملی تندوره

پارک ملی تندوره یکی از ۲۳ پارک ملی کشورمان است که به لحاظ نمونه‌های برجسته مظاهر طبیعی تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد پارک ملی تندوره در شمال استان خراسان، در نزدکی مرز ترکمنستان و در منطقه‌ای کوهستانی با صخره‌ها و تپه ماهورهای متعدد و دره‌های ژرف و پر شیب که پوشیده از برف است…

 

پارک ملی تندوره

 

۴۱ – قشقایی ها در بهار فارس

قشقائی یکی از دو ایل بزرگ و کهن ایران زمین است (ایل بزرگ دیگر بختیاری است.) بـیشتر ایل قـشـقایی در استان فارس ساکن هستـند. بسیاری از آنها هنوز بصورت سیار در فصول مخـتـلف سال از یـیلاق به قـشلاق کوچ می کنند.

 

قشقایی ها در بهار فارس

 

۴۲ – آبشار شوی

این آبشار که به قولی زیباترین آبشار ایران است. در حوالی روستای شوی ودر دامنه سالن کوه (ایستگاه تنگ هفت از توابع شهرستان دورود ) واقع شده است. آبشار شوی آبشاری زیبا ودلنشین است که از غاری بیرون می جهد و از گردنه ای بلند به پایین سرازیر میشود . ..

 

آبشار شوی

 

۴۳ – دریاچه سد دز

دریاچه شهیون یا دریاچه سد دز در موقعیت جغرافیایی N323800 E482746 در استان خوزستان واقع است. این دریاچه یکی از زیباترین دریاچه‌های ایران در شمال غربی دزفول ودر ۲۳ کیلومتری شمال شرق اندیمشک و پشت دو کوه شاداب و تنگوان شکل گرفته و چهره زیبایی به منطقه شهیون بخشیده است. این دریاچه زمینه مساعدی جهت انجام ورزش‌های آبی از جمله قایقرانی، اسکی و شنا و … به وجود آورده است….

 

دریاچه سد دز

 

۴۴ – بافت قدیمی دزفول

دزپل یا دژپل را در اصطلاح محلی دزفیل و دژپیل گویند و معرب آن دسفول است. دزفول در زمان ساسانیان همزمان با پلی که در کنار آن بر روی رود دز به منظور برقراری ارتباط بین پایتخت جدید یعنی جندی‌شاپور و شوشتر ساخته شد، بنا شده است.

 

بافت قدیمی دزفول

 

۴۵ – کاخ آپادانا شوش

کاخ آپادانا ۱۰۴۳۴ متر است. این کاخ که بارگاه یا آپادانه نامیده شده توسط اردشیر دوم تجدید بنا شده است. طرح کاخ بنایی کوشک مانند با ۳ ایوان ستوندار در جبهه شمالی ، شرقی و غربی آن است…

 

کاخ آپادانا شوش

 

۴۶ – زیگورات چغازنبیل

محوطه تاریخی چغازنبیل در استان خوزستان قرار دارد این محوطه در جنوب‌غربی ایران، در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر باستانی شوش قرار گرفته است. ساخت این شهر که حدود ۱۲۵۰ سال قبل از میلاد مسیح (ع) در دوران عیلامی‌ها آغاز شد، بعد از حمله آشوری‌ها ناتمام ماند.

 

زیگورات چغازنبیل

 

۴۷ – اندیکا

قلعه خواجه (اندیکا) شهری تازه تأسیس و از شهرهای بختیاری‌نشین استان خوزستان در کشور ایران است. قلعه خواجه مرکز شهرستان اندیکا شهر جدیدی است که در زمستان ۱۳۸۶ ایجاد گردیده‌است و در شمال استان خوزستان قرار گرفته است.

 

اندیکا

 

۴۸ – غار کتله خور

غار کتله خور در دل کوه ‌های آهکی جنوب استان در پنج کیلومتری بخش گرماب از توابع شهرستان خدابنده واقع شده است. فاصله این غار با مرکز شهرستان ۸۵ کیلومتر است. گرماب از طرف شرق با استان همدان و از جانب غرب با استان کردستان هم مرز است. این منطقه به بخش افشار یا قشلاقات معروف است و ساکنان آن از ایل معروف به شاهسون های افشاری تشکیل یافته‌اند.

 

غار کتله خور

 

۴۹ – گنبد سلطانیه

گنبد سلطانیه، در شهر سلطانیه در استان زنجان قرار دراد و یکی از شاهکارهای معماری دوره اسلامی است.این گنبد در حد فاصل سال‌های ۷۰۴ تا ۷۱۲ قمری، به دستور اولجایتو پادشاه مغول، معروف به سلطان محمد خدابنده و با تولیت و نظارت خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی ساخته شده است.

 

گنبد سلطانیه

 

۵۰ – پارک ملی گلستان

پارک ملی گلستان به حدود ۹۲ هزار هکتار مساحت در شرقی‌ترین نقطه استان گلستان قرار دارد این پارک در ‪ ۳۰‬ کیلومتری شرق شهر گالیکش از توابع شهرستان مینودشت و در ‪ ۱۱۵‬کیلومتری غرب بجنورد به عنوان گلوگاه استان گلستان به شمار می‌رود.

 

پارک ملی گلستان

 

ر ع ۷۷/