ستوننویسهای روزنامههای ترکیه که در زبان ترکی از آنها به “گوشهنویس” یاد میشود٬ بخشی از فعالان رسانهای توانمند و اثرگذار هستند که معمولاً یادداشتهایشان تاثیر قابل توجهی بر افکار عمومی و معادلات حزبی ترکیه میگذارد.
تسنیم تلاش میکند تا با انتخاب گزینههای قابل توجهی از نوشتههای ستوننویسهای ترکیه تصویری کوچک از تحولات سیاسی٬ فعالیتهای رسانهای و هدایت افکار عمومی این کشور را به دست دهد.
ترکیه٬ معضل جمعیت و بیکاری
اسفندر کورکماز/ روزنامه ینی چاغ
در یک سال گذشته در ترکیه شاهد افزایش جمعیت کشورمان در حد یک میلیون و یکصد هزار نفر بودیم، اما همزمان با افزایش جمعیت، این را نیز به چشم خود دیدیم که میزان میانگین درامد سرانه ملی برای شهروندان ترکیه کاهش پیدا کرده است.
متاسفانه در حال حاضر٬ بر اساس آمارهای رسمی کشور٬ میبینیم که صدها هزار نفر نیز به آمار بیکاران کشور افزوده شده است و رفاه اقتصادی شهروندان ترکیه روز به روز به سطح پایینتر و نازلتری سقوط میکند.
در چنین شرایطی یکبار دیگر باید بر روی سیاست جمعیتی کشور زوم کرد و به این مسئله مهم توجه کنیم که در صورتی که شاهد افزایش سرانه درآمد ملی نباشیم٬ افزایش جمعیت مشکلاتی پدید میآورد. بنابراین ایجاد کار و اشتغالزایی در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است و سیاستهای جمعیتی باید مبتنی بر ظرفیتهای اقتصادی باشد.
در حال حاضر در بسیاری از کشورهای توسعه یافته اقتصادی در اروپا و مناطق دیگر جهان سیاست تشویق افزایش جمعیتی اعمال شده است چرا که آنان توانستهاند زیرساختهای اقتصادی ایجاد شغل را به وجود بیاورند.
در جهان کنونی ما٬ به استثنای برخی کشورها٬ در اغلب کشورهای جهان میزان نرخ ازایش جمعیت در حد ۱ درصد و حتی کمتر از ۱ درصد است. بر اساس گزارش سال ۲۰۱۲ سازمان ملل٬ بیشترین میزان افزایش جمعیت در سال ۲۰۱۲ میلادی در کشورهای اسلامی و غالباً عربی مشاهده شده که از کشورهای در حال توسعه به شمار میآیند و در این کشورها دلایل دینی و فرهنگی و مبارزه با سقط جنین٬ موجب آن شده که به عنوان مثال نرخ رشد افزایش جمعیت در عمان به نزدیک ۹ درصد٬ در امارات متحده عربی به ۳ و در قطر به نزدیک ۸ درصد برسد.
در مسیر غربیشدن٬ چه چیزهایی را از دست دادیم؟
یاووز بهادر اوغلو/ روزنامه ینی آکیت
پیش از آن که فرهنگ و آداب زندگی و رفتار افراد جامعه ترکیه در مسیر غربیشدن قرار بگیرد٬ ارزشها٬ عادات تربیتی زیبا و رفتارهای حسنه بسیار ارزشمندی داشتیم که متاسفانه بسیاری از آنها را از دست دادهایم.
بگذارید برایتان مثالهایی بیاورم که گوشهها و نمونههایی از آن ارزشهای فرهنگی گذشته را به خاطر میآورد.
در گذشته٬ اهمیت ویژهای به پرندهها داده میشد و در ایوان یا بالکن خانهها٬ در گوشههایی از بازار و معابر عمومی و همچنین در بخشهایی از گورستانها٬ ظرفی تعبیه میشد تا در آن آب پاک ریخته شود و پرندگان از این آب بنوشند و واسطه تداوم رحمت الهی و برکت و باران شوند.
مردم این سرزمین٬ در مورد گلدانهایی که در مورد در و پنجره قرار میدادند٬ پیام و منظور خاصی داشتند. مثلاً اگر در برابر پنجره یک خانه گلدان زرد میگذاشتند٬ معنی اش این بود که در این خانه فردی مریض است و نباید در کوچه سروصدا کنید. اگر گلدان قرمز میگذاشتند معنیاش این بود که این خانه دختر جوان دارد و باید با آداب و حجب و حیا از برابر خانه بگذرید.
در مساجد و در بسیاری از معابر عمومی و در برابر خانهها و سراها٬ یک ستون سنگی عمودی وجود داشت که به آن «سنگ صدقه» میگفتند. در بالای این ستون سوراخهایی قرار داشت که در آن سکه میریختند و بدون آن که نیازی به ریا و خودنمایی ثروتمندان و ذلت و شرمساری فقرا باشد٬ هر فقیری به اندازه نیاز خود از آن صدقه برمیداشت.
ماه مبارک رمضان در گذشته در کشور ما بسیار باشکوه و زیباتر بود. اغنیای محله تحت امر ملای مسجد و هیات ریشسفیدان٬ علاوه بر تسویه حساب بدهی فقرا٬ برای آنها مایحتاج غذایی مورد نیاز ماه رمضان را تامین میکردند.
در گذشته٬ وقتی که جوانی به خاستگاری یک دختر میرفت٬ در مورد ثروت و مال و دارایی او سوال نمیکردند و مهمترین نکته این بود که آیا او نمازخوان و اهل مسجد است یا خیر.
پیش از آن که در خانهات٬ نجار و بنا و معمار شروع به کار کنند٬ باید از همسایه اجازه و حلالیت میطلبیدی و کاری میکردی که در اثنای پروژه٬ اهالی خانه همسایه از نور خورشید محروم نشوند و در عین حال٬ حریم آنها محفوظ بماند.
اینها تنها بخشی از ارزشهای اخلاقی و اجتماعی و دینی زیبای ما بود که در مسیر غربیشدن٬ بسیاری از آنها را کنار نهادهایم.
خطاهای آکپارتی٬ دلیل پیروزی امام اوغلو در استانبول
فاتح آلتایلی / رزونامه خبرترک
پیداست که حزب عدالت و توسعه نمیخواهد از هیچکدام از خطاها و اشتباهات گذشتهاش درس عبرت بگیرد و با تکرار همان خطاها٬ در مسیر شکست و ضعیفتر شدن٬ قدم برمیدارد.
ما در شبکههای تلویزیونی و روزنامههای ترکیه٬ شاهد این هستیم که چه حملات گستردهای به منظور سیاهنمایی و تخریب شخصیت اماماوغلو به راه افتاده است.
حالا شرایط در استانبول به گونهای است که دیگر٬ کسی به این موضوع اهمیت نمیدهد که اساساً اماماوغلو کیست٬ چه میخواهد٬ چه برنامههایی دارد و تا چه اندازه برای اداره شهرداری استانبول٬ توان و استعداد دارد. همه فقط روی این مساله زوم کردهاند که لابد اماماوغلو٬ چیزی دارد که آکپارتی تا این اندازه از او میترسد. به عبارتی روشن٬ حملات گسترده و کوبنده رسانهها و مقامات آکپارتی علیه امام اوغلو٬ به نفع او تمام شده است.
یکی از نمونههای روشن خودکشی سیاسی آکپارتی٬ این بود که مدعی شدند اماماوغلو اساساً ترکیهای و مسلمان نیست و از روم و یونان به ترکیه آمده است!
در حال حاضر٬ تکرار خطاهای سیاسی و رسانهای آکپارتی به حدی است که من تصو میکنم با این نگرش و رفتار سیاسی٬ سخت است بتوانند اعتماد شهروندان استانبول را به سوی خود جلب کرده و پیروز شوند.
Wednesday, 11 September , 2024