تسنیم، (شرح آنلاین) - بهروز گلمراد‌اف، فرزند ارشد و فخرالدین حلیم‌اف، برادرزاده ژنرال فراری تاجیک، گلمراد حلیم‌اف هستند که به عنوان وزیر جنگ داعش منصوب شده و از چهره‌های نزدیک به ابوبکر البغدادی محسوب می‌شوند.

 به نقل از سامانه اخبار، نزدیکان بهروز گلمراداف، به سامانه مذکور گرفته‌اند که مقامات نظامی پسر ۲۰ ساله ژنرال فراری، گلمراد حلیم‌اف را نیمه دوم روز ۲۰ مه در قبرستان زادگاهش، روستای دره فانی ناحیه ورزاب، بدون نماز میت به خاک سپردند و به نزدیکان او امکان وداع با او را ندادند. مقامات بهروز گلمراد و پسرعمویش، فخرالدین حلیم‌اف را سرکردگان آشوب خونین شب ۱۹ مه در زندان شماره ۲/۳ شهر وحدت می‌شمارند. در این آشوب، به گفته مقامات سه زندانبان و ۲۹ زندانی کشته شدند. بهروز گلمراداف سال ۲۰۱۷ به جرم قصد سفر به سوریه و پیوستن به پدرش به ۱۰ سال زندان محکوم شده بود. ماه جولای سال ۲۰۱۷، مقامات اجساد سه خویشاوند گلمراد حلیم‌اف را نیز که آن‌ها هم هنگام بازداشت کشته شده بودند را نیز در قبرستان روستای دره فانی بدون نماز میت به خاک سپرده بودند.

یکی از ساکنان این روستای ناحیه ورزاب در این زمینه گفته است: «جسد را مستقیم به گورستان بردند و خود کارمندان نظامی او را دفن کردند. گروهی از ساکنان روستا و خویشاوندان بهروز به گورستان رفتند، ولی مقامات نظامی به آن‌ها اجازه ندادند به جسد و محل دفن وی نزدیک شوند. گورستان دره فانی از خانه گلمراد حلیم‌اف دیده می‌شود و همه دیدیم که نیروهای نظامی جسد را دفن کردند و سپس دستانشان را در جوی آب شسته و در ماشین‌های خود سوار شدند.»

ساکن دیگری از این روستا گفته است که نزاکت مرادوا، همسر اول گلمراد حلیم‌اف و مادر بهروز گلمراد، فرزندش را نتوانسته ببیند، چرا که در روستا نبوده است.

بهروز گلمراد، ماه آویل سال ۲۰۱۷ در پی خریداری بلیط پرواز دوشنبه به مسکو دستگیر شد و ماه ژوئن همان سال بر اساس ماده ۴۰۱  به جرم تلاش برای سفر به سوریه با هدف پیوستن به پدرش به ۱۰ سال زندان محکوم شده بود. او را همان وقت برای ادای مجازاتش به زندان شماره ۲/۳، معروف به زندان کرپیچنی در منطقه راحتی منتقل کردند.

به دنبال بازداشت بهروز، ماه مه سال ۲۰۱۷ فخرالدین حلیم‌اف، یکی از برادرزاده‌های گلمراد حلیم‌اف را نیز در جمهوری آدیگیا روسیه دستگیر کرده، به دوشنبه آوردند. باور آن می‌رفت که فخرالدین حلیم‌اف یکی از کانال‌های تماس بین ژنرال فراری و نزدیکانش در تاجیکستان، از جمله با پسر بزرگش، بهروز باشد. فخرالدین حلیم‌اف نیز حکمش را در زندان وحدت همراه بهروز ادا می‌کرد و او هم شب ۱۹ مه کشته شد. ولی به گفته ساکنان دره فانی، روستای زادگاهش، جسد فخرالدین‌ را برای دفن هنوز به روستا نیاورده‌اند.

یکی منابع سامانه اخبار پیش از مقامات گفت که گویا شیخ تیمور هنگام آشوب شب ۱۹ مه به خاطر بهروز گلمراداف کشته شده است. او در این زمینه می‌افزاید: آنجا اتفاقات عجیب مشاهده می‌شود. چند روز پیش از این حادثه بهروز از پسرعمویش فخرالدین جدا کرده و به سلول شیخ تیمور منتقل کردند. حالا می‌گویند که شیخ تیمور را گویی بهروز با چاقو کشته باشد و سرکرده شورش هم او است. ولی بهروز تنها ۲۰ سال داشت، او چگونه می‌توانست یک آشوب بزرگ را تشکیل داده و آن‌ را رهبری کند؟

مقامات تاجیکستان مسئولیت آشوب ۱۹ مه در زندان وحدت را بر دوش اعضای داعش، از جمله بهروز گلمراد و فخرالدین حلیم‌اف انداخته‌اند. بنا بر اطلاعیه رسمی، «شب ۱۹ مه ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۳۰ در زندان شماره ۲/۳ ذیل نظر ریاست اجرای جزای جنایتی وزارت عدلیه، واقع در شهر وحدت از طرف زندانیانی که بنا بر ماده ۴۰۱ قانون جنایتی جمهوری تاجیکستان محکوم شده بودند، با هدف بی‌نظم ساختن نظم زندان و فرار از آن، صورت گرفت.

تصویر گلمراد حلیم اف، در کنار نیروهای داعش

در بیانیه خدمات مطبوعاتی ریاست کل اجرای جزای جنایتی وزارت عدلیه جمهوری تاجیکستان آمده است: «تشکیل دهندگان به ترتیب اعضای سازمان تروریستی و افراطی در تاجیکستان منع شده دولت اسلامی (داعش)  بوده، رهبران بی واسطه آن بهروز گلمراد، پسر ژنرال سابق گلمراد حلیم‌اف، که در سوریه کشته شده است، و گلاب فخرالدین، محمدالله شریف‌اف و روح‌الله حسن‌اف بودند. گروه نامبرده شده اول سه کارمند زندان- سروان برهان‌الدین مراداف، سروان عبدالجبار حلیم‌اف، و سرهنگ محمود حمیداف را با چاقو وحشیانه به قتل رسانده، از زندان ۸ نفر از زندانیان دیگر را که آن‌ها نی از اعضای سازمان تروریستی و افراطی دولت اسلامی (داعش) بودند را آزاد کرده و ۵ نفر از زندانیان، از جمله سید قیام‌الدین غازی، ستار کریم‌اف (مخدوم ستار) و سید احمد ستاراف (شیخ تیمور) را در مقابل دیگر زندانیان با هدف ترساندن آن‌ها با چاقو وحشیانه به قتل رساندند و ده‌ها نفر از زندانیان دیگر را مورد ضرب و شتم قرار دادند و زخمی کردند.  سپس اعضای این گروه بخش پزشکی زندان را آتش زده، چند نفر از زندانیان را گروگان می‌گیرند و با هدف فرار از زندان به کارمندان آن هجوم بردند. در نتیجه عملیات پاسخ که طبق درخواست قانونی صورت گرفت، ۲۴ نفر از اعضای گروه مذکور کشته شده و ۳۵ نفر دستگیر شدند. اشخاص به گروگان گرفته شده نیز در نتیجه آزاد شدند. برای این حادثه از طرف دادستانی کل تاجیکستان پرونده جنایتی باز شده  و تحقیقات ادامه دارد. نظام مقرراتی در زندان که در آن ۱۵۰۰ نفر زندانی حضور دارند، برقرار شده و وضعیت زیر نظارت قرار دارد.

نزاکت مرادوا، مادر بهروز گلمراد در خصوص محکوم شدن پسرش گفته بود که او هزینه گناه‌های پدرش را پرداخت می‌کند، ولی در اصل خودش گناهی نداشت. او همچنین افزوده بود، آن‌ها به دلیل مشکلات اقتصادی نتوانسته بودند برای بهروز گلمراد وکیل بگیرند و از حکم دادگاه ناعادلانه دوشنبه شکایت کرده‌اند.

گلمراد حلیم‌اف سال ۱۹۷۵ در روستای دره فانی، ناحیه ورزاب به دنیا آمد، زمان جنگ داخلی تاجیکستان به نیروهای رئیس‌جمهور پیوست و بعد تحصیل و تمرین در ایالات متحده آمریکا و روسیه تا مقام فرماندهی  واحد ویژه وزارت امور داخلی تاجیکستان رسید. گلمراد حلیم‌اف که در مراکز مخصوص روسیه و آمریکا آموزش یافته است، در ماه آوریل سال ۲۰۱۵ به یک باره غیب شد و ماه مه همان سال با انتشار یک ویدئو در اینترنت خبر داد که در خاورمیانه قرار دارد و به شمار نیروهای داعش پیوسته است.

گلمراد حلیم‌اف از سه همسرش ۱۰ فرزند داشت. همسر دوم او حمیرا میروا، سخنگوی سابق خدمات گمرکی تاجیکستان، با ۴ فرزندش در سال ۲۰۱۵، چند ماه بعد از فرار حلیم‌اف نیز تاجیکستان را ترک کرد و او در سوریه یا عراق به همسرش بپیوندد. اما مادر بهروز، نزاکت مرادوا، با ۴ فرزندش در داره فانی ماند و به گفته نزدیکانش از حساب فروختن اموالی که پسر بزرگش بهروز از بازار «کاروان» می‌خرید، روزی می‌گذراند.

بهروز گلمراد روز ۱۷ آوریل سال ۲۰۱۷، وقتی بلیط پرواز دوشنبه به مسکو در دست داشت، در منزلشان در روستای دره فانی ناحیه ورزاب دستگیر شد.

نزدیکانش می‌گفتند که او برای تامین روزگار خانواده‌اش می‌خواست به روسیه مهاجرت کاری کند. ولی به گفته مقامات «بهروز با افرادی که خود را دوستان پدرش معرفی می‌کردند، در تماس بوده، با هدایت آن‌ها تلاش داشت که از طریق روسیه به پدرش در عراق بپیوندد».

در ماه جولای سال ۲۰۱۷، ۶ تن از برادران و برادرزاده‌ها، و یک همسر گلمراد حلیم‌اف را مقامات تاجیکستان در روستای عبرتی جماعت توگرکی، ناحیه واسع گرد هم آوردند. مقامات تاجیک آن زمان گفتند که نزدیکان گلمراد حلیم‌اف قصد فرار به افغانستان داشتند.

در جریان عملیات بازداشت گروه ۴ نفره فاضل حلیم‌اف، سلطان حلیم‌اف، افضل عبدالشریف‌اف و همسر او نسیم رحمت‌اف کشته شده و سه نفر دیگر، علی حلیم‌اف، کامل حلیم‌اف و نظیر حلیم‌اف دستگیر شده‌اند. در این عملیات انور حسین‌اف، معاون ریاست مبارزه با با جرائم سازمان‌یافته وزارت امور داخلی نیز از ناحیه دست با چاقو مجروح شده بود.

اطلاعیه جایزه ۳ میلیون دلاری آمریکایی‌ها برای گلمراد حلیم‌اف

گلمراد حلیم‌اف یکی از فرماندهان رده بالای داعش محسوب می‌شود. در بهار سال ۲۰۱۶، ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که برای هر نوع اطلاعاتی که به بازداشت و یا از بین بردن گلمراد حلیم‌اف کمک کند، مبلغی معادل ۳ میلیون دلار جایزه پرداخت می‌کند.

در تابستان سال ۲۰۱۶، مطبوعات عربی نوشتند که گلمراد حلیم‌اف در «دولت» سازمان تروریستی «دولت اسلامی» (داعش) به جای معاون جنگ چچنی‌تبار عمر شیشانی، به عنوان وزیر جنگ این گروه تروریستی منصوب شده است.

در ماه ژانویه سال ۲۰۱۷ منابع امنیتی عراق خبر داده بودند که ابوبکر البغدادی، خلیفه خودخوانده داعش گلمراد حلیم‌اف را فرمانده جنگجویان در هر دو جبهه شرق و غرب موصل کرده است. این منبع همچنین گفته بود که در میانه سال ۲۰۱۶، گلمراد حلیم‌اف سه دفعه هدف حمله هوایی ائتلاف قرار گرفته، ولی هر سه بار توانسته است از این حمله‌ها جان سالم به در ببرد.

ماه آوریا سال ۲۰۱۷ نشریه بریتانیایی «تایمز» بنا بر منابع نظامی عراقی خبر داد که ژنرال گلمراد حلیم‌اف، فرمانده سابق نیروهای ویژه وزارت کشور تاجیکستان و فردی که از او به عنوان وزیر جنگ سازمان تروریستی داعش نام برده می‌شد، در ابتدای ماه آوریل در نتیجه یک حمله هوایی در محله «۱۷ ژوئیه» شهر موصل کشته شده است. به گفته این منبع مجله تایمز، این سومین حمله‌ای بود که برای هدف قرار دادن گلمراد حلیم‌اف، صورت گرفته بود.

در ماه آگوست سال ۲۰۱۷ وزارت دفاع روسیه نیز خبر داد که در یک حمله هوایی به محل جلسه فرماندهان داعش، گلمراد حلیم‌اف جراحت شدیدی برداشته و در نهایت کشته شده است.

اما خبر مرگ گلمراد حلیم‌اف تا کنون رسما تایید نشده است. در دو سال اخیر گزارش‌های زیادی رسما تایید نشده‌ای منتشر شد که می‌گفتند داعش بعد از شکست‌های پی در پر در عراق و سوریه برای خود میادین جدید جنگی می‌جوید، از جمله گلمراد حلیم‌اف در افغانستان و مناطق هم‌مرز با کشورهای آسیای مرکزی فرستاده شده است. گفته می‌شود که گلمراد حلیم‌اف در یک  منطقه نزدیک به مرز تاجیکستان به جمع‌آوری سرباز مشغول است.

منبع : تسنیم

الف – ب ۶۶ /