همزمان با مخالفت ترکیه با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو در بحبوحه تهاجم روسیه به اوکراین، سه مقام دولت ترکیه در مصاحبهای با بلومبرگ، به بیان علل مخالفت کشورشان با این موضوع پرداختند.
این سه نفر که خواستند نامشان فاش نشود، اظهار کردند که اجازه ندارند درباره مسائل داخلی کشور صحبت کنند و اینها ارزیابیهای مشابه و کلی هستند.
حال به بیان خلاصهای از اظهارات این سه مقام میپردازیم؛
این مقامات اظهار کردند آنکارا معتقد است هر کشور اروپایی که نامزد عضویت در ناتو شود، باعث نگرانیهای ترکیه درباره جداییطلبان کُرد در داخل ترکیه و یا در سوریه و عراق میشود، زیرا درحالی که اعضای ناتو پکک را بهعنوان یک گروه تروریستی در ترکیه بهرسمیت میشناسند، اما بسیاری دیگر همچنان به حمایت و تجهیز شاخه دیگر این گروه در سوریه بهنام «یپگ» در مبارزه علیه گروههای تروریستی کمک میکنند.
علاوه بر این، ترکیه پس از حمله به سوریه برای عقب نشاندن شبهنظامیان یپگ از نقاط مرزی در سال ۲۰۱۹، از سوئد و فنلاند خواست به محدودیت ارسال سلاح به ترکیه که از سوی این دو کشور و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعمال شده است، پایان دهند، با وجود آنکه حجم تجارت سلاح ترکیه با این دو کشور بسیار ناچیز و اندک بود. پس این موضوع کاملاً منطقی است که آنکارا عضویت آن دو در ناتو را بهدلیل محدود کردن ارسال سلاح به ترکیه، نپذیرد.
این سه مقام خاطرنشان کردند: ترکیه از اشتباهات گذشته خود درس گرفته است و نمیخواهد بار دیگر آنها را تکرار کند. ترکیه پیش از این در دهه ۸۰ میلادی و پس از جنگ با یونان بر سر قبرس در سال ۱۹۷۴، با بازگشت آتن به ناتو موافقت کرد و حالا دیگر نمیخواهد این اشتباه را تکرار کند.
آتن بعدها تبدیل به یکی از اصلیترین موانع عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا شده طرح اتحاد سازمان ملل درباره قبرس را نپذیرفت و به درگیریهای منطقهای دائم با ترکیه بر سر بخشهایی از دریای اژه و مدیترانه ادامه داده است و تا زمانی که این نزاع حل نشود و کشورهای شمال اروپا با ترکیه برای مبارزه با گروههای شبهنظامی کرد، توافق نداشته باشند، آنکارا نیز با پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو مخالفت میکند.
این سه مقام ترک علت دیگر مخالفت آنکارا با این موضوع را چنین مطرح کردهاند که ترکیه خواستار حضور در برنامه هواپیمای پیشرفته F-35 است. دولت آمریکا پس از آنکه ترکیه اقدام به خرید سیستم دفاع موشکی S-400 از روسیه کرد، طرح فروش این هواپیمای پیشرفته به ترکیه را مسدود کرد. ترکیه همچنین خواستار خرید دهها فروند جت جنگی F-16 و دیگر تجهیزات مربوط به ناوگان نظامی خود از آمریکاست و از واشنگتن میخواهد تحریمهای اعمالشده بر کشورش را بهدلیل خرید S-400 از روسیه، بردارد.
آنها علاوه بر این، این موضوع را که علت مخالفت ترکیه با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو، مربوط به ارتباط این کشور با روسیه و یا ارتباط دوستانه رجب طیب اردوغان با ولادیمیر پوتین باشد، رد کردند و تصریح کردند که ترکیه بهدنبال راهی میانه برای جنگ اوکراین و برقراری تعادل با دوست و شریکش یعنی مسکو است، همان گونه که حمایت از نیروهایش در سوریه و کییف بسیار حایز اهمیت است.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دو روز پیش بهصراحت اعلام کرد که مخالف پیوستن دو کشور سوئد و فنلاند به ناتو است.
اردوغان دو کشور فنلاند و سوئد را پناهگاه سازمانهای تروریستی دانست و گفت: ما تلاشهای آنها برای پیوستن به ناتو را تأیید نخواهیم کرد.
در پی مخالفت رئیس جمهور ترکیه با عضویت سوئد و فنلاند در ناتو، وزارت دفاع آمریکا گفت که برای روشن کردن مواضع ترکیه در مورد پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو اقدام میکند.
جان کربی افزود: سوئد و فنلاند هنوز درخواست رسمی برای پیوستن به ناتو ارائه نکردهاند و این فرآیندی است که نیاز به طی مراحلی دارد.
لازم به ذکر است در صورت عضویت سوئد و فنلاند در ناتو، کنترل کشورهای عضو ناتو بر دریای بالتیک بیشتر میشود.
- منبع خبر : تسنیم
Wednesday, 11 September , 2024